Львів’ян та гостей міста запрошують на виставку до 127-річчя електричного трамвая

2806 0
На виставці представлять 112-літній вагон моделі Sanok SW 1, а також трамваї Gotha 002, Tatra 869, KT4CУ та KT4D.
фото: центр міської історії

фото: центр міської історії

31 травня цього року виповнюється 127 років, як у Львові поїхав перший електричний трамвай. З цієї нагоди 27 травня на виставці представлять 112-літній вагон моделі Sanok SW 1, а також трамваї Gotha 002, Tatra 869, KT4CУ та KT4D.

Подія триватиме з 11 по 16, вхід – вільний, але із дотриманням маскового режиму та дистанції. Кожен охочий зможе зробити фото поруч з історичними трамваями, а також дізнатися цікаві факти про них.

Читайте також: Як у Львові курсував перший кінний трамвай. Фото

Електричному трамваю у Львові, який запустили 1894 року, передував кінний та паровий. Саме тоді у Львові почали прокладати трамвайні колії під електротрамвай від головного вокзалу через нинішні вул. Тобілевича, Бандери, Коперника, Словацького, Дорошенка, Беринди, Руська (через пл. Ринок), Підвальна та по всій вул. Личаківській до кладовища.

Перші 16 вагонів, які привезли з Відня, випробували 12 травня 1894 року, а регулярний рух електротранспорту стартував 31 травня і курсував від головного вокзалу до Стрийського парку. До слова, Львів став четвертим містом із трамвайним транспортом у Австро-Угорщині і першим на теренах колишнього СНД.

Появу електричного трамвая у місті прийняли неоднозначно. Візники, які керували кінним транспортом втратили роботу, а їх дружини пікетували новий транспорт. А 1907 року у Міністерстві залізничного транспорту Австрійської імперії взагалі наказали переобладнати лінії кінного трамваю під електричний. Після цього відкрили нові маршрути: від проспекту Свободи до Підзамча по вул. Богдана Хмельницького; по вул. Зеленій до Личаківського цвинтаря; по вул. Шевченка до станції Клепарів; по Городоцькій на залізничний вокзал і лінія на Замарстинів.

Остаточно коней, як трамвайний транспорт перестали використовувати у 1908 році. Вагони пристосували до електричного транспорту.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!