Львів'ян закликають позбутися російської у паспортах. Інструкція

8913 1
Активісти Української Галицької Партії закликають львів’ян пошкодити власні паспорти, задля того, щоб їм видали нові – без дублювання інформації російською мовою. Tvoemisto.tv дізналося, скільки львів'ян підтримало цю ініціативу та чи самі активісти скористались власною ідеєю.
фото: .radiosvoboda.org

фото: .radiosvoboda.org

Першим власником українського паспорта без дублювання даних російською мовою став львів’янин Святослав Літинський. 20 травня 2015 року він виграв апеляцію у суді, а 7 серпня отримав новий документ. Аналогічні рішення вже прийняли суди у Миколаєві, Сумській, Закарпатській та Київській областях. Проте й сьогодні замінити старі паспорти на нові, україномовні, не так просто.

Для того, щоб отримати новий паспорт – необхідно знищити старий, тобто документ повинен мати очевидні пошкодження. Лише після цього можна звертатись до районного відділення Державної міграційної служби України з вимогою отримати виключно україномовний паспорт.

Як розповів Tvoemisto.tv член Політради та голова Львівської обласної організації Української Галицької Партії Тарас Чолій, йому невідомі випадки, щоб хтось із Української Галицької Партії знищив власний паспорт, щоб отримати виключно україномовний. Також він не володіє інформацією з приводу того, скільки саме львів’ян не мають у особистому документі дубляжу російською мовою.

«Ця акція є швидше провокацією. Ми повинні привернути увагу до цього питання, щоб воно вирішувалось на державному рівні», - розповів Тарас Чолій.

У той ж час на сайті партії можна знайти покрокову інструкцію, як саме можна замінити паспорт.

І. Щоб звернутися по заміну українського паспорта, він повинен мати очевидні пошкодження. До прикладу, Ваше ім’я та прізвище іноземною мовою може бути замальоване маркером. При цьому документ залишається дійсним, але підлягає обміну.

ІІ. Далі Вам потрібно звернутися до районного відділення Державної міграційної служби України, заявити, що Ваш паспорт пошкоджений і Ви хочете його замінити. Окремо вкажіть у заяві прохання заповнити документ виключно українською мовою (без дублювання російською на другій сторінці паспорта). Цю заяву слід надіслати рекомендованим листом із повідомленням про вручення. Протягом 14 днів має надійти офіційна відповідь відділу ДМС, у якій буде вказано спосіб обміну або ж відмову ДМС видати Вам новий паспорт, заповнений лише українською мовою. Якщо у Вашій заяві – відмова, варто переходити до наступного кроку.

ВАЖЛИВО: ніде не заповнюйте свої ім’я та прізвище іншою мовою, ніж українська. У випадку, коли Вас ознайомлюють із написанням Вашого прізвища та імені іншою мовою, ніж державна, треба написати: «Не можу підтвердити правильність написання. Прошу видати мені паспорт виключно українською мовою». Або ж так: «Не володію цією мовою. Прошу видати мені паспорт лише українською».

ІІІ. Наступний крок – оскарження цієї відмови в суді. Після того, як Ви отримали відповідь-відмову від ДМС, скласти позов та заповнити всі необхідні документи, а також – подати їх до суду і відстояти право отримати паспорт громадянина України державною мовою Вам допоможуть у Громадському офісі Галицької партії (м. Львів, вул. К. Левицького, 20, тел.: (032) 276-25-96, моб.: 068 771 16 69).

Опублікувала Мар’яна Федина

ТЕГИ: паспорт, УГП

Читайте також:
25 Травня, 2016 22:32
Юля А штраф за пошкодження паспорту?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!