Львів’ян закликають повідомляти про незаконний продаж ялинок

2514 1
Кожна ялинка, яку реалізовують офіційно, повинна бути чіпованою та мати бірку-наліпку. Якщо подібного немає, то львів'яни мають всі підстави для виклику патрульної поліції.
фото: today.com

фото: today.com

Сьогодні, 27 грудня, близько 4 години ранку, на вулиці Боткіна, патрульні затримали порушника. Вони помітили автомобіль Deawoo Sens, на даху та у відкритому багажнику якого були закріпленні хвойні дерева голубого відтінку. Чоловік вже почав їх розвантажувати.

«Інспектори під’їхали до транспортного засобу та виявили, що у водія немає необхідних документів. Зрубані дерева ззовні нагадували ялиці. На місце події викликали слідчо-оперативну групу. Чоловік повідомив, що він віз їх для себе у будинок, а зрубав їх в Яворівському районі на власній земельній ділянці. Слідчі вилучили ялинки, вони вже і встановлять їхнє походження»,  – йдеться у повідомленні патрульної поліції Львова.

Львів'ян, які помітили торгівлю незаконно зрубаними деревами, просять повідомляти на оперативну лінію 102.

Читайте також: Львів’яни можуть перевірити легальність купленої ялинки онлайн

Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення за незаконну реалізацію ялинок передбачена така відповідальність:

Стаття 88 ч. 1. Порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів тваринного або рослинного світу – тягне за собою накладення штрафу від 510 до 1700 гривень з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу чи без такої.

Стаття 65. Незаконна порубка і пошкодження дерев і чагарників; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 85 до 170 гривень і на посадових осіб – від 119 до 340 гривень.

Стаття 65 ч. 1. Знищення або пошкодження полезахисних лісових смуг та захисних лісових насаджень тягне за собою накладення штрафу на громадян від 85 до 170 гривень і на посадових осіб – від 119 до 340 гривень.

Стаття 66. Знищення або пошкодження підросту в лісах – тягне за собою накладення штрафу на громадян від 17 до 51 гривні і на посадових осіб – від 51 до 119 гривень.

Читайте також: У Львові облаштували 28 локацій для продажу ялинок. Адреси

Згідно Кримінального кодексу України:                                         

Стаття 246. Незаконна порубка дерев і чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, що заподіяло істотну шкоду, а також вчинення таких дій у заповідниках або на територіях та об'єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах – карається штрафом від 850 до 1700 гривень або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Під час перевезення хвойних, водій повинен мати накладну з лісництва, сертифікат радіаційного обстеження та дозвіл на продаж.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
28 Грудня, 2016 12:39
Сергій Іванович Важко зрозуміти людей, які заради декількох днів на Новий рік зрубують ціле дерево. Вас би так позрубувати
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!