Львів’ян закликають пройти безкоштовне тестування на наявність ВІЛ-інфекції

1121 0
Близько 30% з усіх інфікованих Львівщини не здогадуються про свій ВІЛ-позитивний статус.
фото: chitalnya.com

фото: chitalnya.com

1 грудня відзначають Всесвітній день боротьби зі СНІДом. У Львівській області проживає 5429 ВІЛ-позитивних людей. За 9 місяців 2021 року вперше діагностували 284 випадки ВІЛ-інфекції, повідомляє ЛОДА.

Читайте також: «Вийшла в ліс і почала кричати». Історія віл-позитивної львів’янки

Рівень охоплення тестуванням на ВІЛ цього року, через пандемію Covid-19, склав лише 4005 осіб, проти 15 180 осіб за цей же період минулого року. Натомість, зросла захворюваність на СНІД – до 7,1 випадків на 100 тис. нас. за 9 міс. 2021 року. Це пов’язано з тим, що майже 40% ВІЛ-позитивних отримують діагнози на пізній стадії захворювання через пізнє звернення.

Від сьогодні і упродовж тижня, до 8 грудня, в області проводять акцію та закликають охочих пройти тестування на наявність ВІЛ-інфекції. Це можна зробити у відділенні діагностики та лікування ВІЛ/СНІДу, що на вул. Лисенка, 45 або у свого сімейного лікаря.

За словами директорки Львівського обласного інформаційно-аналітичного центру медичної статистики Мар’яни Служинської, ВІЛ/СНІД характеризується тривалим безсимптомним перебігом. Приблизно 30% з усіх інфікованих мешканців області навіть не здогадуються про свій ВІЛ-позитивний статус.

«На Львівщині проживають близько 5,5 тисяч людей, які мають позитивний статус цього захворювання. Лише 70% з них знають про те, що вони хворіють на цю хворобу», ؘ– каже Мар’яна Служинська.

Стереотипом є поширена інформація, що люди, які хворі на ВІЛ, вживають ін’єкційні наркотики. Насправді основним шляхом передачі ВІЛ-інфекції є саме статевий шлях.

Читайте також: Швидкий тест на антиген. Де у Львові можна перевірити себе на Сovid-19

«Сьогодні СНІД – не вирок. Це хронічне захворювання, яке не призводить до смерті, а ВІЛ-інфіковані особи можуть жити повноцінним життям. Більшість усіх зареєстрованих випадків інфікування ВІЛ в Україні трапляються під час незахищених статевих контактів.  Особливих симптомів ВІЛ-інфекція немає, тому запідозрити, що людина хвора – складно. Необхідно, у разі ризикової поведінки в минулому, просто зробити тест та дізнатись свій ВІЛ-статус», – каже вона.

Тестування на наявність інфекції є безкоштовним, а результат пацієнт отримує упродовж 15 хвилин.

Нагадаємо, історію про те, як 55-річній Жанетті Матвейко, яка зараз є соціальною працівницею Благодійної організації «100% життя», виховує онука та любить подорожувати, більше десятка років поставили смертельний діагноз, але вона все ж зібралася з силами і подолала проблеми, читайте у матеріалі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!