Львів’ян закликають відмовитися від феєрверків та салютів у новорічну ніч

1174 0
Використовувати петарди та феєрверки у Львові не можна із 2015-го року.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

У Львові закликають відмовитися від салютів і феєрверків, адже від них можуть страждати окремі категорії людей, для яких такі розваги можуть спричинити погіршення психологічного здоров’я, зокрема, це учасники бойових дій та люди з розладами аутичного спектру.

«Для таких розваг краще все-таки виїхати в менш людні місця, але точно не варто цього робити біля міської ялинки чи в спальних районах», – каже у коментарі Tvoemisto.tv психологиня Наталія Раїник.

Читайте також: Це небезпечно для їхньої психіки, або чому від феєрверків краще відмовитися

Найбільше від салютів і феєрверків страждають люди, які перебували у зоні бойових дій – учасники російсько-української війни, Майдану, мешканці територій, де триває війна. Також феєрверки шкодять дітям та дорослим з важкими захворюваннями, особливо які мають розлади аутичного спектру, оскільки в них високо розвинена чутливість, особливо до звукових подразників, відповідно, вони надзвичайно важко переносять стрес.

Зазначимо, що у Львові заборонили використання і реалізацію феєрверків, салютів та інших піротехнічних засобів ще у 2015 році, нагадують у поліції.

Порушників каратимуть згідно ст.195-6 (Порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів) Кодексу України про адміністративну відповідальність. Санкції статті передбачають накладення штрафу від тридцяти п’яти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією піротехнічних засобів.

Читайте також: У Львові запускали салюти попри заборону піротехніки у місті

Крім того, згідно з ст. 182 (Порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях) Кодексу України про адміністративні правопорушення, використання піротехнічних засобів може тягнути за собою попередження або накладення штрафу: на громадян –  від п'яти до тридцяти  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб та суб'єктів господарської діяльності – від п'ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Нагадаємо, що минулого року, коли містяни зустрічали новий рік, у центрі міста біля головної ялинки запускали салюти попри заборону. Також площа була заповнена людьми попри карантинні обмеження.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!