Львів’ян закликають здати аналіз на цукровий діабет. Як підготуватись?

3173 1
На Львівщині розпочались Дні профілактики та раннього виявлення цукрового діабету. У зв’язку з цим, у період проведення акції до 16 листопада, лікарі закликають мешканців області обстежитись на вміст рівня цукру в крові. Такі обстеження можна буде пройти в усіх поліклініках за місцем проживання.
фото: vidido.ua

фото: vidido.ua

Як інформують у департаменті охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації, такі акції створюють умови для зниження рівня захворюваності населення на цукровий діабет,  поліпшення надання кваліфікованої медичної допомоги таким хворим і, відповідно, покращення якості та тривалості їх життя. Це також дозволяє зменшити кількість ускладнень, що виникли внаслідок захворювань на цукровий діабет, а також витрати на їх лікування та соціальне забезпечення.

Зазначимо, що минулоріч упродовж Днів профілактики та раннього виявлення цукрового діабету, котрі відбулись у листопаді, було обстежено 42 611 осіб, серед яких виявлено 575 хворих на цукровий діабет.

Для того, щоб аналіз пройшов успішно варто звернути увагу на наступне:

Перед здачею крові не можна вживати алкогольні напої (це стосується і пива). Алкоголь в кілька перших годин після потрапляння в організм здатний збільшувати показники цукру крові. Пізніше відбувається зворотний процес. Печінка, що відповідає за переробку білка в глюкозу, змушена справлятися з наслідками алкогольної інтоксикації. Саме тому рівень цукру падає, і ранковий аналіз крові, швидше за все, буде помилковим.

Перед здачею крові не можна також їсти протягом восьми годин. Можна тільки випити звичайної води. 

Ранковий рівень глюкози не повинен перевищувати меж у 3,50…5,50 ммоль/літр. Протягом дня показники можуть коливатися, але в цілому повинні залишатися в даному діапазоні. Підвищення цифр до 5,50…6,00 ммоль/літр інтерпретуються як преддеабетичний стан. У такій ситуації потрібно провести додаткові дослідження. Якщо ж проведений клінічний аналіз крові натщесерце показав, що концентрація цукру виявилася вище 6,00 ммоль/л, то діабет практично підтверджений.

Для уточнення діагнозу можуть призначатися такі аналізи: проведення тесту на відношення організму до глюкози та тест на гликемированй гемоглобін.

За матеріалами: loda.gov.ua, poradumo.com.ua.

Опублікувала Наталія Середюк

 

 


Читайте також:
4 Листопада, 2015 17:26
Тетяна Невже так важко прочитати такий короткий текст перед публікацією? Ґуґл-переклад деякі слова лишив навіть з російськими літерами...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!