Львів'ян закликають зустріти євромайданівця після року арешту в Росії

5003 0
Студент юридичного факультету Львівського національного університету імені Франка, активіст Євромайдану Юрій Яценко повертається до Львова після більш ніж року перебування у СІЗО в Росії.

Інформацію про це у мережі  Facebook розмістила  адвокат Оксана Куманська-Нор.

«Юра Яценко  – в'язень Євромайдану у Росіі, студент юрфаку після більш як року перебування у СІЗО в Росіі уже в Україні. Завтра о 13:00 зустрічатимемо його на вокзалі у Львові! Давайте спільно зустрінемо Юру!» –  закликала вона.

Юрій Яценко разом зі своїм приятелем, так само львівським студентом-юристом Богданом Яричевським, був арештований 6 травня 2014 року в місті Обоянь Курської області. Із представників «бандерівського» міста, яких російським міліціонерам за збігом обставин «пощастило» захопити на кордоні, відразу захотіли зробити «терористів». І викликали ФСБ. Далі протягом тривалого часу Юрій та Богдан утримувалися в одній із установ для нелегальних мігрантів у Курській області. Утримувалися незаконно, попри рішення суду про їх видворення. До них постійно застосовували тортури. Коли під впливом фізичних знущань працівникам ФСБ не вдалося «вичавити» з хлопців визнання у приналежності до лав «Правого сектору» та підготовці терактів до 9 травня, їх спробували змусити публічно зректися українського громадянства і попросити політичного притулку в Російській Федерації.

Невдовзі Богдана все ж таки відпустили. А проти Юрія порушили кримінальну справу за ч. 1 ст. 222 Кримінального кодексу Російської Федерації – «Незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння вогнепальної зброї, її частин, боєприпасів…».

10 березня 2015 року Свердловський районний суд Бєлгорода виніс обвинувачувальний вирок. Суд вирішив, що «обвинуваченням надано достатньо доказів наявності в діях Яценка прямого умислу на незаконне перевезення та передачу вибухових речовин» та засудив Юрія Яценка до суворої міри покарання – 2 років колонії-поселення.

Наприкінці квітня   обласний суд російського міста Бєлгорода своїм рішенням змінив вирок українському студенту, активісту Євромайдану Юрію Яценку з двох років до 9 місяців. Його звільнили, адже цей термін уже відбув, перебуваючи в місцевому СІЗО.

Джерело: Радіо Свобода

Опублікувала Олена Марченко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!