Львів’ян запрошують долучитись до створення опери, присвяченої Василеві Сліпаку

2572 1
Проєкт складається із п’яти частин, першу з яких покажуть у червні.
Фото: Духовна велич Львова

Фото: Духовна велич Львова

У Львові почали роботу над створенням опери із п’яти дійств, присвяченій співаку та воїну Василеві Сліпаку. Ініціаторкою проєкту є співачка та режисерка Уляна Горбачевська. Про це Tvoemisto.tv повідомили організатори.

Музику для опери писатиме випускниця Королівської Консерваторії в Гаазі композиторка Марія Олійник. У складі співочого ансамблю є актор театру імені Леся Курбаса, виконавець головної ролі у фільмі «Червоний» Микола Береза. Керує проєктом виконавча директорка YMCA Lviv Олександра Сорокопуд. Над проєктом також працюють Орест Сліпак («Фундація Василя Сліпака»), Алім Алієв («Кримський Дім»), музикознавиця Леся Олійник та інші.

Уляна Горбачевська, фото організаторів проєкту

Читайте також: Чим дивуватимуть львівські театри у лютому. Афіша вистав

Опера складатиметься з п’яти міфів: «Міф Роду», «Міф Дому», «Міф Любові», «Міф Степу» та «Міф Залізного Серця». Над її створенням митці планують працювати цілий рік. За робочу назву опери обрали Ukraine Terra Incognita, адже її місія – презентувати сучасне українське мистецтво у найпрестижніших залах світу.

Перший міф – «Міф Роду» – митці планують презентувати вже 29 червня – у день загибелі Василя Сліпака. Дійство поєднає традиційний український спів, імпровізаційну музику, театральні костюми та відео-арт.

«Найкращий спосіб вшанувати пам’ять героя – продовжити справу, якою він жив. Ми хочемо, щоб пам’ять про "Міфа" Василя Сліпака не потонула у потоках пафосних промов і сліз. Тому ми робимо для Василя Сліпака вишуканий сучасний музичний проєкт, який  через  давні пісні, промовлятиме  про ті сутності Батьківщини, волі, любові, котрі він захищав», – каже команда проекту. 

Читайте також: Українка отримала Оскар за найкращий короткометражний документальний фільм

Митці запрошують усіх, для кого важливі пам’ять про Василя Сліпака та розвиток сучасного українського мистецтва, допомогти справі. Це можна зробити на сторінці проєкту на Спільнокошті.

Соліст Паризької опери, вихованець Львівської консерваторії, доброволець АТО Василь Сліпак загинув 29 червня 2016 року на Донбасі, у зоні бойових дій.


Читайте також:
11 Лютого, 2020 14:32
666 ... маємо багато і патріотів-меценатів , і Синютку , і Фаріон з Дроздовим тощо ... чом би їм і не долучитись-допомогти ? ... Слава Україні !
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!