У Львові стартує культурний проект про шістдесятників. Програма

3797 0
16 травня о 13:00 в Українському католицькому університеті (вул. Свєнціцького, 17) відкриється експозиція репродукцій картин художників-шістдесятників і розпочнеться культурний проект «Шістдесятники. Високовольтна лінія духу».

Проект «Шістдесятники. Високовольтна лінія духу» створений з метою привернення уваги до феномену шістдесятництва як до культурно-ідеологічного і національно-політичного явища 60-тих років ХХ ст. В сучасних умовах доводиться зустрічатися із такими явищами як «напівінтелігенція», «псевдонаціоналізм», «здискредитований патріотизм», зазначають організатори.

Сучасна молодь, що народилась в незалежній Україні, все ще недостатньо знає про тих людей, які служили віддано і безкорисно, офіруючи своїми інтересами і життям задля українського народу. Суспільство потребує зразку справжньої сили духу. Шістдесятництво – явище естетичне і політичне водночас, це «…високовольтна лінія духу, яка проходить крізь віки», пише Ліна Костенко. Нова хвиля творчого піднесення не вписувалася в рамки соцреалізму і тоталітарної системи. Це було братство людей зі спільними ідеями свободи та гідності, які працювали та боролися за краще майбутнє для свого народу. Цю високовольтну лінію духу шістдесятники підхопили від «Розстріляного відродження» 1920-х років, щоб передати наступним поколінням. Можливо, саме зараз прийшов час перейняти цю естафету.

«Зібрати загублені імена і сліди праці тих, які стали сіллю землі і вічним нагадуванням про честь і обов’язок, – це зміцнювати фундамент нашої незалежності», писав Євген Сверстюк у 1996 році.

Проект привертає увагу до відомих і маловідомих митців і діячів культури: Опанас Заливаха, Алла Горська, Віктор Зарецький, Галина Севрук, Людмила Семикіна, Веніамін Кушнір, Георгій Якутович, Іван Остафійчук, Іван Марчук, Сергій Параджанов, Юрій Іллєнко, Іван Миколайчук, Василь Стус, Василь Симоненко, Микола Вінграновський, Євген Сверстюк, Ліна Костенко, Григір Тютюнник.

Заходи, присвячені шістдесятникам у різних видах мистецтва:

• 16 травня 13:00 – урочисте відкриття виставки репродукцій картин художників-шістдесятників. Іван Сварник і Орест Голубець розповідатимуть про роль шістдесятництва в українській культурі, мистецьку особливість експозиції, зокрема про львівських художників 60-х років.

• 23 травня 18:00 – філософський Cinemaclub. Кіномиттєвості «Українське поетичне кіно». Обговорення ролі х/ф «Вавілон ХХ», «Тіні за забутих предків», «Криниця для спраглих» в українській культурі за участю Олега Яськіва і Мирослава Мариновича.

• 27 травня 15:00 – літературно-театральне дійство «Шістдесятники. Високовольтна лінія духу», присвячене Василю Стусу, Василю Симоненко, Миколі Вінграновському, Ліні Костенко, Григору Тютюнику, Євгену Сверстюку. Дійство буде доповнене спогадами Миколи Ільницького, Ігоря Калинця та інших відомих культурних діячів Львова.
Місце проведення: Український католицький університет, вул. Свєнціцького, 17.

Вхід вільний


Довідка. Проект є авторською розробкою ГО «Культурна Асоціація «Новий Акрополь». Новий Акрополь є громадською некомерційною організацією, яка діє в галузі культури в Україні з 1991 року. Проводить лекції з культурології, філософії, історії, психології, мистецтвознавства, організовує наукові конференції та виставки. Представництва організації діють у Києві, Вінниці, Івано-Франківську, Львові, Дніпрі, Запоріжжі, Харкові, Полтаві, Миколаєві, Одесі. Вперше проект «Шістдесятники. Високовольтна лінія духу» відбувся у лютому 2015 року в Одесі. З того часу він пройшов у Центральній бібліотеці ім. М.Л.Кропивницького у Миколаєві та в обласній бібліотеці ім.І.Франка в Івано-Франківську.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!