Львів’ян запрошують на прогулянку архітектурою міжвоєнного модернізму міста

2828 0
У Львові продовжують серію міських прогулянок (city-walks) на основі проекту Інтерактивний Львів. Цього разу прогулянка пролягатиме архітектурою міжвоєнного модернізму у Львові.
Фото: lvivcenter.org

Фото: lvivcenter.org

У суботу, 7 травня 2016 р. о 13:00 год. відбудеться друга прогулянка архітектурою міжвоєнного модернізму у Львові. Перша, що проводилася 9 квітня, зібрала багатьох відвідувачів і неабияку кількість охочих взяти участь. На відміну від першої екскурсії, травнева пролягатиме іншим маршрутом: від центру міста до пл. Петрушевича, через т. зв. «Офіцерську колонію», до вул. Снопківської, вул. Зарицьких, вул. Вітовського, вул. Дорошенка. На цьому насиченому маршруті можна буде побачити як деякі з найзначніших пам'яток львівського функціоналізму 1930-х рр., так і цілі вулиці з функціоналістичною рядовою забудовою житловими будинками.

Чому ці будівлі є свідченням інновацій у архітекторі і що особливого було саме у Львові міжвоєнного періоду? Прості форми – це не лише нова естетика, але й перехід до використання сучасних будівельних матеріалів і конструкцій: металу, залізобетону, до повсюдного впровадження централізованих інженерних мереж. Саме у цей час створилися уявлення, що таке зручне і продумане планування квартир, які мають вплив до сьогодні. Навіть більше, саме у цей час формувалися і втілювалися нові підходи до планування і будівництва міст загалом – поява генеральних планів, відмова від квартальної забудови із тісними подвір'ями-колодязями, та ін., а також активний рух на озеленення міста і його окремих вулиць. Ця прогулянка – це також нагода обговорити, чому такою незначною була (і все ще залишається) увага до цих пам'яток і спадщини міжвоєнної архітектури та урбанізму.

Прогулянка є безкоштовною, за попередньою реєстрацією.

Вестиме прогулянку архітекторка та історикиня архітектури Юлія Богданова, авторка дослідження архітектури Львова міжвоєнного періоду що готується у межах "Інтерактивного Львова". Серія прогулянок триватиме від квітня до жовтня. У наступні місяці до нашої серії міських прогулянок долучаться також інші автори досліджень.

За даними Центру міської історії Центрально-Східної Європи 

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!