Львів’ян запрошують на унікальну виставку витинанок 71-річного монаха. Фото

4926 0
До цього експозицію можна було побачити тільки в архіві Свято-Успенської Унівської лаври.
фото Надії Марченко

фото Надії Марченко

У Духовно-культурному центрі «Архистратиг», що на вулиці Винниченка 20А, біля храму святого Архистратига Михаїла триває унікальна виставка витинанок одного з монахів Свято-Успенської Унівської лаври брата Дем’яна. Про це в коментарі Tvoemisto.tv повідомив художник-реставратор монастиря Микола Толочко.

Виставка налічує 35 робіт. Сам монах живе при лаврі і тільки інколи відвідує Львів. 

«Виставка у Львові – це вступ до видання книги-каталогу творчості брата Дем’яна "Свою Україну любіть". Окрім витинанок, він також займається дерев’яною різьбою та творами з каменю», – каже Микола Толочко.

За словами Миколи Толочка, витинанки посіли важливе місце у житті брата Дем’яна досить давно. Спершу він займався аплікацією з квітів, поки один майстер не порадив йому почати створювати витинанки. Будучи малим, брат Дем’ян часто бачив, як його сестра вирізала фіранки на вікна чи серветки, тому йому ця ідея сподобалася. Одним із найстаріших витинанками з експозиції вже понад 50 років.

Читайте також: (Не)пересічні львів’яни. Мисткиня витинанок

«Приблизно половина його творів є ілюстрацією до Кобзаря. Фрагменти віршів Шевченка супроводжують кожен його твір. Окрім того, творчість брата Дем’яна охоплює святе письмо, народну творчість, а також актуальні теми Майдану та війни на Сході», – розповідає Микола Толочко.

Художник-реставратор пояснює, що кожна витинанка виконана в унікальному стилі. Роботи цікаві не тільки загальним малюнком, а й деталями. До прикладу, літерами, які виконані з силуетів тварин чи птахів.

У Свято-Успенській Унівській лаврі сьогодні проживає близько 30-ти монахів. Щодня вони приділяють 8 годин молитві, 8 годин – роботі, і 8 годин – сну.

«Одну витинанку брат Дем’ян може зробити за один день, іншу – переробляти протягом кількох років. Він може знайти дерев’яний корінець і вирізьбити з нього козака. Загалом же як матеріал він використовує майже все, що є під рукою. Наприклад, одну з витинанок він зробив просто на афіші до прощі», – додає Микола Толочко.

За словами художника-реставратора, витинанки дуже вразливі до часу, а папір дуже складно зберігати. У звичайних умовах роботи можуть змінити колір і стати крихкими. Щоб цього уникнути, реставратори проводять нейтралізацію паперу, знімають кислотне середовище кожної з робіт і підбирають спеціальне скло.

Читайте також: Центр Шептицького номінували на архітектурну премію ЄС

Загалом творчий доробок брата Дем’яна налічує до 500 витинанок, з яких близько 200 можна буде побачити в книзі-каталозі. Її планують видрукувати вже цього року за кошти Свято-Успенської Унівської лаври, а презентуватимуть – на початку наступного.

Експозицію можна побачити в Духовному і культурному центрі «Архистратиг»до Ріхздва. Далі її презентуватимуть в Українському католицькому університеті.

Андрій Костюк,

фото Надії Марченко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!