Львів’ян запрошують на відкриття першої виставки в межах Року Левинського

2269 0
Виставка триватиме з 26 березня до 10 травня.
Фото: photo-lviv.in.ua

Фото: photo-lviv.in.ua

Виставка «Іван Левинський. Імпульс» – це перший захід Року Левинського, що був проголошений з метою вшанування 100-річчя з дня смерті відомого у Львові будівничого, архітектора, промисловця, громадського діяча, професора та філантропа Івана Левинського.

Відвідувачі зможуть дізнатися нові цікаві факти із життя Івана Левинського, побачити презентацію трьох документальних фільмів до виставки, оригінальні креслення його фірми, що ще ніколи не полишали стін архівів, та артефакти з приватних колекцій.

Відкриття виставки —26 березня, 18:00, Центр архітектури, дизайну та урбаністики «Порохова вежа» (вул. Підвальна, 4)

Організатори: Центр архітектури, дизайну та урбаністики Порохова вежа, Львівська обласна організація Національної спілки архітекторів України, Арт-центр Павла Гудімова «Я Галерея».

Читайте також: Що має побачити кожен львів'янин. Фабрика Левинського

Проект «Рік Левинського» досліджує спадщину архітектора в сучасному розрізі, виносить в широкий суспільний дискурс її значення для України та вписує у світовий контекст, розкриває нові ракурси здобутків Івана Левинського й дає можливість глядачеві осягнути феномен цієї визначної постаті.

Довідка: Левинський Іван (06.07.1851–07.07.1919) – архітектор, підприємець, громадський діяч. Народився в місті Долина. Згодом, за підтримки старшого брата, він переїхав у Львів, де протягом семи років навчався у Львівській реальній школі. А з 1869 року — у Львівській технічній академії, яку закінчив із відзнакою й у 1875 році почав працювати в реорганізованій Політехніці. Від 1901 року Іван Левинський — професор, керівник новоствореної кафедри утилітарного будівництва. На початку 1880 року Іван Левинський отримав офіційний дозвіл займатися будівництвом і розпочав підприємницьку діяльність: створив власну будівельну фірму. Окрім проектної роботи, фірма Івана Левинського реалізовувала всі етапи зведення будівель, активно займалася операціями із купівлі та продажу земельних ділянок, а також налагодила виробництво та торгівлю різноманітних будівельних матеріалів. Залучаючи широке коло провідних архітекторів, фірма Івана Левинського за три десятиліття своєї діяльності реалізувала сотні різноманітних проектів: однородинні кам’яниці, приватні та громадські будівлі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!