Львів’ян запрошують перевірити рівень цукру у крові у вуличних наметах

2592 0
У суботу, 4 червня, вперше у Львові проведуть акцію проти цукрового діабету – найпоширенішого, складного, хронічного і на сьогодні невиліковного захворювання. Діти і дорослі зможуть безкоштовно перевірити рівень цукру у крові та отримати необхідні консультації.
фото: novynynauky.com

фото: novynynauky.com

 «Захворювання дешевше і легше попередити, ніж його лікувати. Цукровий діабет, особливо діабет 2 типу – це є невиліковна хвороба. І, власне, цукровий діабет призводить до цілого ряду захворювань і ускладнень. Ми бачимо, що люди з цукровим діабетом мають і сліпоту, і ниркову недостатність, і цукровий діабет може призвести до ампутації нижніх кінцівок.

За статистикою, яку ми маємо, станом на сьогодні кожних 7 секунд хтось помирає від діабету, або через ускладнення, які пов’язані з діабетом. Відповідно до міжнародної статистики, в усьому світі, якщо буде розвиватися в такій прогресії діабет, то до 2035 року ми будемо мати 592 млн. людей, які будуть страждати від діабету. І майже 500 млн. схильні до діабету», – розповіла Мирослава Децик, завідувач лікувально-консультативного відділення Медичного центру «Інтерсоно Medicover Group».

Читайте також: Львів'ян запрошують еревірити артеріальний тиск у пунктах-наметах

Акція «Разом проти цукрового діабету» відбудеться у Львові о 12:00 годині. Навпроти Національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької буде розміщено два медичні пункти-намети. Запрошують усіх охочих зробити безкоштовний  аналіз крові на рівень глюкози та холестерину, а також – виміряти кров'яний тиск. Окрім інформації про рівень цукру у крові, у наметах  буде можливість отримати освітні матеріали – листівки із рецептами здорового харчування, а пацієнти, у яких діагностують ЦД – отримають консультації фахівців та рекомендації на додаткові обстеження.

Наступного дня, на підтримку хворих, 20 волонтерів Medicover Group проїдуть на велосипедах понад 1000 км (зі Львова до Гдині, Польща – 1 група, та з Закопане до Гдині – 2 група), підкреслюючи важливість фізичної активності, що є ключовим фактором у запобіганні діабету 2-го типу. Цього року велосипедисти з України вперше приєднаються до благодійної акції, щоб показати небайдужість до профілактики захворювання.

Починаючи рух зі Львова, в неділю 5 червня, українська команда приєднається до другої команди в Лодзі (Польща) 8 червня, і разом проїдуть до фінішу у Гдині 12 червня, де учасникам запропонують безкоштовні огляди і кулінарні семінари.  Учасників велотуру зустрічатимуть діти, що вже раніше приймали участь в програмі підтримки «PoZdro».

Мешканців закликають не бути байдужими до свого здоров’я і життя – прийти і перевірити рівень цукру у крові, адже рання діагностика допомагає уникнути смертельних ускладнень цукрового діабету, а здоровий спосіб життя, правильне харчування і фізична активність – уникнути діабету 2-го типу.

Зазначені акції у Львові

відбудуться з ініціативи медичного центру Інтерсоно Medicover Group разом з Medicover, Synevo, Medicover Foundation та Damiana Medical Centre.

Довідка. Цукровий діабет (ЦД) — група ендокринних захворювань що розвивається внаслідок дефіциту білкового гормону – інсуліну (виробляється підшлунковою залозою) або нечутливістю до нього тканин.  Внаслідок цього виникає гіперглікемія – стійке підвищення рівня цукру (глюкози) у крові, оскільки клітини його не засвоюють. Нормальний рівень глюкози в крові – від 3,3 до 5,5 ммоль/л.

Цукровий діабет на сьогодні є невиліковною хворобою і призводить до ряду захворювань: серцево-судинних, сліпоти, ниркової недостатності, гангрени нижніх кінцівок. За статистикою, кожні 7 секунд хтось помирає від діабету через ускладнення (Міжнародна федерація діабету; Diabetesatlas.org 2013). Відповідно до IDF звіту 2014, у всьому світі до 2035 року приблизно 592 мільйонів людей страждатимуть від діабету та 471 мільйонів переддіабетом. Епідеміологічні дослідження ЦД в Україні свідчать про постійне збільшення кількості хворих.

ЦД буває 2 типів: інсулінозалежний (1 тип) і інсулінонезалежний (2 тип). При 1 типі ЦД підшлункова залоза виробляє недостатньо інсуліну, тому основним методом лікування є ін'єкції інсуліну. Найчастіше виникає в дитячому або підлітковому віці з швидким розвитком ускладнень на фоні декомпенсації вуглеводного обміну. Поширеність ЦД 1 типу становить від 10 до 15% всіх випадків ЦД.

Діабет 2 типу становить від 85% до 90% усіх випадків ЦД у дорослого населення (зазвичай, у осіб, старших 40 років, виникає на тлі ожиріння або нездорового харчування). При ЦД 2 типу інсуліну виробляється достатньо, але клітини організму стають до нього малочутливі. Цукрового діабету 2-го типу можна уникнути, якщо змінити спосіб життя, неправильне харчування і недостатність фізичної активності.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!