Львів’ян запрошують перевіритись на меланому

5337 0
Із нагоди Всеукраїнського Дня боротьби з меланомою, що відзначається 22 квітня, за підтримки Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, у Львівській області заплановано низку заходів щодо первинної та вторинної профілактики онкологічної патології шкіри.
фото: onco.com.ua

фото: onco.com.ua

Зокрема, з метою ранньої діагностики і профілактики меланоми, проводиться надання безкоштовної консультативної допомоги щодо необхідності раннього дослідження родимок (первинна профілактика); проведення безкоштовного скринінгового обстеження осіб з наявністю новоутворів шкіри за допомогою спеціального сучасного обладнання – дерматоскопа (вторинна профілактика. Про це повідомила головний позаштатний спеціаліст Департаменту з дерматовенерології Орися Сизон.

Ініціаторами проведення заходів є Львівський обласний осередок Української асоціації лікарів-дерматовенерологів та косметологів. До проекту залучені працівники кафедри сімейної медицини та дерматології, венерології Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, дерматологічні заклади міста Львова та області.

Акція триватиме до 26 квітня у шкірно-венерологічних диспансерах Львова: на вулиці Коновальця, 1 та вулиці Кордуби, 4а.

Мета соціальної акції – привернути увагу людей до небезпеки, спричиненої надмірним перебуванням на сонці, а також провести обстеження для раннього виявлення раку шкіри. Це має вирішальне значення для збільшення шансів перемагти хворобу.

За останні десятиліття спостерігається подвоєння захворюваності на меланому кожні 10 років. За словами Орисі Сизон, щороку в Україні виявляється понад 3250 випадків меланоми шкіри, з них у Львівській області понад 150 випадків.

Довідка. Меланома – одне з найбільш небезпечних онкологічних захворювань. Пухлина розвивається з меланоцитів – клітин, що продукують пігмент меланін. Меланома завжди є злоякісним новоутвором і схильна до бурхливого метастазування. Основний чинник розвитку  пухлини – надмірна сонячна  інсоляція.

Ранні ознаки захворювання (правило АККОРД):

Асиметрія – умовно проведена вісь через родимку поділяє її на дві нерівні половини.
Край – нерівний, рваний або розмитий край родимки.
К – кровоточивість.

Окрас – вкраплення, гранули або прожилки сірого, чорного, рожевого кольорів.

Розмір – чим більший розмір родимки, тим вищий ризик її переродження, хоча маленький розмір також не виключає можливості розвитку пухлини

Динаміка – збільшення розміру, товщини, зміни кольору, кровоточивість, кірочки на поверхні

ТЕГИ: меланома

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!