Львів’ян запрошують у Дім Франка на концептуальну виставку «Franko made in the U.S.S.R»

1919 0
На виставці представлять твори живопису, графіки, скульптури з фондів Музею Івана Франка, які ще ніде не демонстрували.
фото: Львівська газета

фото: Львівська газета

Наступного тижня у Львівському національному літературно-меморіальному музеї Івана Франка відкриють концептуальну виставку, яка допоможе усвідомити роль радянської пропаганди у творенні образу Каменяра та відчути і зрозуміти реальний образ українського письменника.

Читайте також: У Львові планують відновити Сад Франка

Раніше через мистецькі твори намагалися показати образ Івана Франка, сконструйований в епоху Радянського Союзу, як «вічного революціонера», «каменяра», «радянського героя».

Насправді цей образ базувався на соціалістичних канонах радянської мітології і вписувався в географічний та міський простір, зокрема у Львові. Саме тут постав університет імені Івана Франка, Музей Іван Франка, його іменем називають Оперний театр, а також вулицю, площу, парк.

Одним з найкращих способів пропаганди радянізованого образу Франка був і кінематограф, тому на виставці демонструватиметься фільм «Іван Франко» створений 1956 року до 100-річного ювілею Івана Франка.

Паралельно з офіційним дискурсом існував андеграундний погляд на Франка. Зокрема, через прагнення показати Івана Франка насамперед як Людину, а не «радянського героя» – через погляд на внутрішній та психологічний світ  письменника.

На виставці представлені твори живопису, графіки, скульптури з фондів ЛНЛММ Івана Франка. Багато робіт демонструватимуться вперше.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!