Львів’ян запрошують вшанувати жертв геноциду вірмен

2035 0
У п’ятницю, 24 квітня, відбудеться вшанування 100-ї річниці пам’яті геноциду вірмен Західної Вірменії. Заходи розпочнуться молебнем за упокій жертв геноциду об 11:00 годині у Вірменському кафедральному соборі, що на вулиці Вірменській 7/13. Очолить молитву настоятель храму отець Тадеос Ґеворґян.

Опісля учасники перейдуть хресною ходою до пам’ятника Т.Г. Шевченкові, де відбудеться жалобне віче пам’яті жертв геноциду вірмен. Участь у заході візьмуть представники вірменської громада Львова, влади міста та небайдужі львів’яни. Організатори запрошують також представників усіх конфесій міста.

Днем геноциду вірменського населення прийнято вважати день 24 квітня 1915 року, коли турецькі правителі наказали зібрати всю вірменську інтелігенцію в Стамбул і депортувати. Багато хто був цього ж дня убитий.«Щороку ми пригадуємо ті страшні події і дивимося на ситуацію, яка є тепер, оцінюємо, що змінилося, а коли випадає скорботний ювілей, то ще більше відчуваємо відповідальність за те, щоб розповісти про ці події іншим і вшанувати жертв геноциду. Тому бажано, щоб до заходу долучалися всі, бо це не тільки справа вірмен, але усього світу, адже досі ще не всі країни визнали цей жахливий геноцид на території західної Вірменії», - зазначив Армен Акоґян, диякон Вірменського кафедрального собору у Львові.

Довідково: Геноцидом вірмен вважають геноцид, організований і здійснений в 1915 році на територіях, контрольованих владою Османської імперії, який здійснювався шляхом фізичного знищення та депортації, включаючи переміщення цивільного населення в умовах, що призводять до неминучої смерті. Геноцид проводився в кілька стадій: роззброєння вірменських солдатів, вибіркова депортація вірмен з прикордонних районів, прийняття закону про висилку, масова депортація і вбивства вірмен.

Джерело: velychlviv.com

Фото: gazeta.lviv.ua, www.radiosvoboda.org, travel.lviv.ua.

Опублікувала Наталія Середюк

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!