Львів'янам покажуть документальний фільм про легендарного Мирона Кипріяна

1057 0
Вхід на подію вільний.
фото з сайту театру

фото з сайту театру

Львів'ян та гостей міста запрошують 18 грудня о 16.00 год на кінопоказ документального фільму Дарії Гірної про відомого львівського художника Мирона Кипріяна у рамках проєкту «СценоГРАФ» у галереї на Городоцькій,96.

Читайте також: У Львові встановлять інформаційну таблицю Мирону Кипріяну

«Мирон Кипріян – український сценограф-рекордсмен, який здійснив близько 300 постановок на українській та світовій драматичних сценах. Він придумав чорну коробку сцени, ставив вистави про космос ще до польоту туди Гагаріна. Кипріян, мабуть, мій перший герой, якого не хочеться ідеалізувати. Знайомлячись з ним, розумієш висоту його таланту, але усвідомлюєш складність особистості», – поділилася авторка фільму Дарія Гірна.

Більшість професійного життя Мирон Кипріян працював у Львівському театрі імені Марії Заньковецької. За цей час він перевернув усталену систему роботи колективу і підняв престиж посади театрального художника, урівнявши його з важливістю головного режисера. Минулого року Кипріян відійшов у вічність.

Авторка фільму сподівається, що величезний творчий спадок львівського художника житиме довго і за ним навчатимуться майбутні українські сценографи.

Програма події:

  • презентація фотографій Тараса Бичко, які є історичними документами завершення епохи Мирона Кипріяна для театру імені Марії Заньковецької;
  • показ документального фільму Дарки Гірної та Оксани Шпакович «СценоГРАФ».

Вхід на подію вільний.

Довідка:

Мирон Володимирович Кипріян — видатний художник, був головним художником театру ім. М. Заньковецької. Лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка, лауреат премії імені В. Клеха (США).

Він народився у 1930 році у Винниках. Помер торік, 28 листопада. За весь період своєї праці в театрі Мирон Кипріян оформив понад 350 вистав, серед яких 200 – на сцені театру ім. М. Заньковецької

 

 

 

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!