Львів’янам покажуть жінок на світлинах із Першої світової війни

3183 0
У четвер, 14 травня, у Центрі міської історії у рамках виставкової програми відбудеться відкрита лекція Малґожати Радкєвіч «(Не)видимі історії: Жінки на фотографіях з Першої світової війни». Антропологиня розповість про жіночий досвід у збройному конфлікті. На виставці "Велика війна 1914 - ... Індивідуальний та глобальний досвід" представлять історії робітниць, медсестер, воячок і благодійниць. Лекція Малґожати доповнить цю тему новими героїнями і сюжетами.
фото: ipress.ua, gvizdivtsi.org.ua, krona.org.ua.

фото: ipress.ua, gvizdivtsi.org.ua, krona.org.ua.

На численних фотографіях, зроблених під час Першої світової війни, зображуються переважно важливі історичні події та їхні наслідки. Центральні постаті на них – здебільшого чоловіки, які солдатами пішли на війну. Утім, деякі світлини показують жінок у незвичних ситуаціях і ролях – як учасників бойових дій, медсестер і лікарів. Буває, що життєві історії цих жінок невідомі, або, радше, їхні історії тільки недавно відкрили заново. 
 
Як інформують організатори, лекція є спробою заново відкрити жіночі історії про Першу світову війну через візуальні матеріали; а також продемонструвати, як можна аналізувати світлини з критичного (феміністичного) та ґендерного погляду через значення і дискурси, які не завжди помітні з першого погляду. Лекція відбудеться польсокою мовою. 
 
Місце проведення: Центр міської історії (вул. Богомольця, 6, конференц-зал). Початок о 18:30.
 
Малґожата Радкєвіч – професор Інституту аудіо-візуальних мистецтв Яґеллонського університету. Її наукові інтереси та публікації зосереджені на ґендерній представленості в кіно і ЗМІ, а також на ширшій темі культурної ідентичності. Вона опублікувала книгу про жінок-кінематографістів, а також про польське кіно 1990-х років. У своїй книзі "Володарки погляду: теорія кіно та практика жінок-режисерів і мисткинь" (2010), вона розглядає жіноче кіно й мистецтво крізь призму феміністичної теорії. У своїй останній книзі "Обличчя квір-кіно" (2014) вона аналізує фільми, присвячені проблемам ЛҐБТ-спільноти, сексуальності та ґендеру.
 
Опублікувала Наталія Середюк
 
 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!