У Львові пропонують дозволити індивідуальне опалення

2766 1
Депутат ЛМР Валерій Веремчук вважає, що на державному і місцевому рівнях мають діяти потужні і доступні для людей програми енергозаощадження.
Фото: Валерій Веремчук

Фото: Валерій Веремчук

Один із кроків до енергетичної незалежності України – зменшення споживання газу. Зокрема, у побуті. Цього можна досягнути через потужні, мотивуючі програми енергозбереження та енергоефективності для населення, вважає керівник фракції «Народний контроль» у Львівській міській раді Валерій Веремчук.

«Скорочення споживання газу – це питання національних інтересів України. Щоб більше ніколи не повертатися до "дешевої" газової голки країни-агресора, щоб більшість енергетичних потреб закривати власними природніми ресурсами. І цього можна досягнути у нормальний цивілізований спосіб. Головне – розробити правильну стратегію і поставити це собі за мету», – каже депутат.

За підрахунками експертів, за рік українці споживають 35 млрд кубів газу. Україна ж здатна видобувати щороку близько 20 мільярдів кубометрів газу. Показово, що ще на початку 2000-х років, часів так званого дешевого російського газу, його споживання сягало 70-90 млрд «кубів» у рік. Перед початком війни на сході – понад 60 мільярдів.

«Уже є тенденція до скорочення споживання газу і її треба продовжити. За останін 5 років ми змогли зменшити показник удвічі. Треба розуміти, що будь-які розмови про зменшення тарифів – це популізм, який не має нічого спільного із реальністю. Й українці потрохи це усвідомлюють: економніше ставляться до використання енергоносіїв. Але цю свідомість населення владі треба підкріплювати і своїми рішеннями. Ми маємо дуже енергозатратний житловий фонд. Тому, перше: на державному і місцевому рівнях мають діяти потужні і доступні для людей програми енергозаощадження. Це встановлення нових вікон, утеплення фасадів. Друге, принаймні у Львові потрібно забрати перепони для людей у переході на індивідуальне опалення, можливість встановлення регуляторів температури на батареях у квартирах. Це ті кроки, які дозволять заощаджувати людям кошти на опаленні, а державі економити власний газ», – переконаний Валерій Веремчук.

Водночас депутат обурений роботою львівських «тепловиків», які при температурі на вулиці +12-15 градусів, подають обігрів у помешкання так, що мешканці змушені відчиняти кватирки.

«Читаю пости у соцмережах, що у квартирах батареї шкварчать. Гора коментарів від мешканців, які обурені тим, що доводиться відчиняти кватирки, бо у помешканнях +25-27. Шановне "Залізничтеплоенерго", це що ви витворяєте? Вам нагадати, що ви, як і всі інші комунальні підприємства міста, є абсолютно дотаційними? Що нещодавно просили мільйони, щоб заплатити зарплати працівникам? Водночас витрачаєте свої ресурси намарне. При теплій осені, яка дозволяє заощаджувати, буде присилати людям захмарні рахунки», – написав депутат на своїй сторінці у Фейсбук.

Тож на наступній сесії він вимагатиме пояснень і жорсткого контролю за тим, як працюють «енергетичні» підприємства Львова в опалювальний сезон.

Матеріал підготовлений у межах програми висвітлення діяльності депутатів Львівської міської ради 


Читайте також:
15 Листопада, 2019 20:32
666 ... чомусь (?) він не повідає , скільки отого , "спожитого Україною" , газу конкретні "патрійоти" продавали "за бугор" ... як не може ? не хоче ? не знає? ... то най свого язика "отам" потримає ... Слава Україні ! ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!