У Львові відреставрують 50 вхідних дверей і брам

2508 0
ЛКП «Архітектурно-археологічна служба» планує реалізувати 50 заявок від мешканців на співфінасування реставрації вхідних дверей і брам.
ілюстративне фото: брама на вул. Князя Романа, 26 (фото надали в GIZ)

ілюстративне фото: брама на вул. Князя Романа, 26 (фото надали в GIZ)

ЛКП «Архітектурно-археологічна служба» продовжує програму співфінансування реставрації історичних дверей і брам, започаткованої в рамках українсько-німецького проекту «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова» (GIZ), який діяв у Львові з 2009 до 2017 роки. Про це йдеться в повідомленні ЛМР.

Читайте також: Екскурсія львівськими двориками після оновлення. Фото

Протягом 2018 року міськрада готова допомогти із реставрацією 50 вхідних дверей та брам в історичному ареалі міста. Станом на сьогодні від мешканців подано 29 заявок.

Після їхнього опрацювання в архітектурно-археологічній службі проводуть попередній опис брами і визначення попередньої вартості робіт. Місто готове покрити 70% вартості, 30% мають оплатити мешканці. У залежності від розміру та стану брами реставрація може тривати до 3 місяців. Якщо це вузькі двері, такі як у більшості будинків на пл. Ринок, то їхня реставрація займає до 1,5 місяця.

Розпочати реставрацію перших об’єктів планують в найближчі тижні.

«Мешканці будинку на вул. Кониського, 5 вже готові до співфінансування, готові підписувати договір. Вартість робіт, яку на початку оцінили, була 50 тис. грн. Натомість столяр, який буде виконувати роботи, оцінив їх у 38,5 тис. грн. Відповідно, з них 70% фінансує наше ЛКП, а 30% оплачують мешканці», – розповіла директорка ЛКП «Архітектурно-археологічна служба» Тетяна Балукова.

За її словами, щоб подати заявку на участь в програмі співфінансування реставрації вхідних дверей і брам, мешканці можуть звертатися в управління охорони історичного середовища, вул. Валова, 20, каб. 12 ЛКП «Архітектурно-археологічна служба», або за тел. 297-51-32.

Читайте також: 3 проблеми старого Львова за версією GIZ

Нагадаємо, у Львові протягом 2009-2017 р. діяв проект «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова» (GIZ). У рамках цього проекту у співфінансуванні німецького товариства та мешканців було відреставровано 148 історичних брам. 70% вартості робіт фінансувало німецьке товариство, а 30% мешканці. 1 лютого 2018 року виконком ЛМР продовжив дію програми « Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова». Згодом в німецькому товаристві GIZ заявили про повернення у Львів з новим проектом.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!