Львів’ян попереджають про ротавірусну інфекцію: симптоми та поради, як вберегтися

23320 0
Ротавірусна інфекція вражає насамперед дітей. На початкових стадіях симптоми часто плутають із застудою чи грипом, – розповіла Tvoemisto.tv головний епідеміолог Львівщини Наталія Тімко
фото: Salzburg24

фото: Salzburg24

Як повідомила у коментарі Tvoemisto.tv головний епідеміолог Львівщини Наталія Тімко, наразі спалаху інфекції чи початку епідемії немає. За її словами наразі у стаціонарі Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні лише четверо пацієнтів із ротавірусною інфекцією. Але лікар наголосила, що це сезонне захворювання, тому варто берегтися і вживати профілактичних заходів.

Гостре вірусне захворювання характеризується проносами, блюванням, слабкістю, підвищенням температури тіла. На початкових стадіях симптоми часто плутають із застудою чи грипом.

«Інфікуватися можна будь-де: на вулиці, у транспорті, через продукти харчування, воду. Адже інфекція передається фекально-оральним шляхом, через брудні руки, – каже Наталія Тімко. – Аби уберегтися від захворювання потрібно часто мити руки, не вживати воду із зовнішніх джерел, а воду із крана кип’ятити упродовж 5-7-ми хвилин. Також потрібно мити овочі та фрукти перед споживанням, а дітям краще їх давати очищеними від шкірки».

Також епідеміолог радить одразу звертатися до лікаря, якщо з’являються схожі симптоми.

Читайте також: Львів’ян кличуть зробити щеплення від кору через небезпеку поширення недуги

Додамо, ротавірусне захворювання може мати легку форму перебігу – водяниста діарея при цьому триває декілька днів. При тяжкій формі захворювання спостерігається блювання, жар. Інкубаційний період триває 1-3 дні. Для ротавірусної інфекції характерний гострий початок — різке підвищення температури (близько третини пацієнтів мають підвищену температуру тіла до 39°C), нудота, іноді біль в животі, часте блювання, сильний пронос, випорожнення – яскраво-жовті, водянисто-пінисті. Крім того, у більшості хворих з’являється нежить, почервоніння в горлі, біль при ковтанні. Багаторічні спостереження виявили, що найбільші спалахи захворювання виникають під час або після епідемії грипу, за що ротавірусне захворювання отримала в народі неофіційну назву «кишковий грип». Симптоми з боку шлунково-кишкового тракту, як правило, зникають через 3-7 днів.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!