Львів’янам розкажуть про те, чим місто Лева цікавило іспанців на початку XX століття

2042 0
У Центрі міської історії продовжується серія лекцій на підтримку експозиції «Велика війна...», що триває у виставковому просторі Центру міської історії. 24 березня 2016 р. тут відбудеться лекція кандидата історичних наук Богдана Чуми «Іспанські образи воєнного Львова».
Фото: nickolaykravtsov.com

Фото: nickolaykravtsov.com

Перша світова війна зменшила Європу до театру бойових дій, зблизивши народи з обох кінців континенту між собою. Це зближення відбулося попри бажання самих європейців, які були вимушені пришвидшити пошуки відповідей на багато запитань, зокрема щодо малознаних місць, котрі з’являлися у повідомленнях із фронтів. Завдяки цьому видозмінювалися старі та конструювалися нові ментальні карти Європи, на яких усе частіше з’являлися раніше малознані міста, регіони та народи. Уявлення про них будувалися зі суміші реальних або вигаданих, перебільшених або применшених фактів, які набували масового поширення завдяки численним інформаційним агенціям і періодичним виданням.

Таким місцем, зокрема, був Львів (Lemberg, Lwow, Lvov, Leopol), а його реципієнтами – автори та читачі іспанських газет. Попри нейтральний статус цієї піренейської країни, зацікавлення її читацького середовища подіями на Східному фронті виявилося достатнім, щоб відправити сюди спеціальних кореспондентів, які з перших рук подавали образи далекого міста, що опинилося в епіцентрі великої війни.

Детально про «несподівану популярність» Львова, передумови та можливості такого інформаційного сплеску розповість історик Богдан Чума – кандидат історичних наук, доцент кафедри світової історії нового і новітнього часу Українського Католицького Університету, керівник Навчально-дослідної програми «Іберійські студії в УКУ»; стипендіат MAEC-AECI.

Лекція відбудеться 24 березня о 18:30 год в Центрі міської історії (вул. акад. Богомольця, 6)

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!