Львів’янам розповіли, як правильно садити дерева. Покрокова інструкція

5023 0
Спеціалісти та активісти у сфері міського озеленення напрацювали інструкцію, як правильно садити дерева.
Фото: dndz.com.ua

Фото: dndz.com.ua

Інструкцію оприлюднили на сторінці City Institute/Інститут міста. Зустріч-обговорення, під час якої напрацювали поради для львів'ян, відбулася 26-го жовтня під час тематичного Urban Café.

переглянути зображення у збільшеному вигляді можна за посиланням

Під час зустрічі сформували основні кроки, які потрібно зробити, щоб правильно посадити дерево (повний перелік за посиланням):

1. Перед посадкою дерев у місті потрібно перевірити, чи на місці запланованої посадки немає підземних мереж (відстань дерева до підземних мереж визначена у Правилах утримання зелених насаджень, затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України N 105 від 10.04.2006 р.)

2. Підібрати правильний сорт рослини.

Підбір сорту рослин – це відповідальна справа, яка потребує аналізу умов на місці посадки. Потрібно оцінити чи достатня кількість ґрунту для росту, якість ґрунту, рівень доступу вологи у ньому, рівень освітленості ділянки, рівень загазованості повітря та рівень загрози забруднення чи ущільнення ґрунту, рівень «вандалонебезпеки». Чи є достатньо простору для росту крони, чи дерево в майбутньому не закриє видову точку. Як це дерево буде виглядати в контексті цілої території і в поєднанні з уже наявними деревами, чи воно не створить проблем у майбутньому. Якщо говорити про вуличні дерева, найбільш витривалими і найменш проблемними сортами є клени та липи.

3. Обрати правильний час для посадки.

Найкращим часом для посадки дерев є період від початку опадання листя до початку перших заморозків (кінець жовтня – перша половина листопада) та ранньою весною від закінчення морозів до початку активної вегетації (кінець березня – перша половина квітня). Дерева можна садити і влітку, але лише вирощені у горщиках. Варто знати, що такі дерева потребують інтенсивного поливу впродовж року.

4. Купити якісний посадковий матеріал.

Дерева для посадки у міському середовищі потрібно купувати у спеціалізованих розсадниках, де їх вирощують впродовж близько 10 років, належним чином формують крону та кореневу систему; вони мають достатню товщину стовбура (14-18 см) та висоту (2 і більше метрів). Лише такі дерева мають шанс прижитися і успішно рости в агресивному міському середовищі.

5. Підготувати місце для посадки.

Перед посадкою дерева потрібно підготувати яму об’ємом мінімум 1 м³ і з відповідною кількістю доброго ґрунту. Якщо дерево планують посадити серед мощення, то розмір лунки має бути не меншим 2 м х 2 м, із забезпеченням доступу води до неї.

Читайте також: Було дерево, став пень. Обрізання дерев у Львові в запитаннях і відповідях. Фото

6. Зібрати необхідний інструмент і матеріали для посадки.

Для посадки дерева знадобиться садова лопата, рукавиці, не зайвою буде тачка і, як показує практика, лом. Також потрібен родючий ґрунт і відро з водою для поливу після посадки. Якщо дерево садити у лунці серед мощення, бажано давати дренаж з дренажної труби, для забезпечення доступу вологи і повітря до кореневої системи. Таким чином коріння буде рости вглибину і не руйнувати мощення. Додатково можна зробити мульчування навколо дерева. Для цього знадобиться агроволокно і засипка (камінці, або дерев’яна мульча).

7. Правильно посадити дерево.

Найбільш відповідальний момент – це сама посадка дерева у яму. Попередньо у яму потрібно дати родючий ґрунт і бажано його трохи змішати з тим ґрунтом, який був на місці посадки. Трохи втрамбувати його і, по центру, рівно вертикально, помістити дерево. Якщо дерево з горщика, є  дуже важливим не пошкодити сформовану грудку. При посадці земля не повинна накривати шийку кореня. Після встановлення дерева досипати землі з боків та щедро полити місце посадки (мінімум два відра води на одне дерево). Якщо земля просіла, досипати ще.

8. Надійно закріпити дерево.

Після посадки, необхідно встановити опори та закріпити дерево. Це потрібно, щоб дерево не нахилилося внаслідок просідання ґрунту, дії вітру чи інших чинників. Також, коли дерево нерухоме. воно буде краще вкорінюватись. Це і додатковий захист від пошкодження дерева. Дерево потрібно закріпити до опори натуральним шнурком, або спеціальним гумовим джгутом, так щоб в процесі росту не пошкоджувалася кора.

9. Після посадки дерево потребує регулярного догляду.

Його потрібно поливати в період засухи, додавати підживки, підрізати гілки, щоб забезпечити гарну форму крони, слідкувати, щоб дерево було добре підв’язаним.

Читайте також: Як зміняться громадські простори Львова. Плани урбаністів на 2017-й рік

Нагадаємо, під час зустрічі головний інженер Львівського комунального підприємства «Зелений Львів» Володимир Чишинський розповів, що у місті є проблеми із саджанцями, тому озеленення можуть відкласти. Окрім того, тендери виграє компанія, яка продає саджанці підозріло дешево.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!