Львів’янам стане легше слідкувати за витратами бюджету міста

2899 0
У Львові презентували ініціативу щодо візуалізації даних міського бюджету, реалізовану з ініціативи міськради та за підтримки Програми розвитку ООН, з метою полегшення доступу громадян до даних про доходи та видатки місцевого бюджету, особливості його формування та ефективність виконання.
фото: city-adm.lviv.ua

фото: city-adm.lviv.ua

Як інформує прес-служба міськради, за даними дослідження International Budget Partnership щодо відкритості бюджетів у 2012 р., Україна посідає 54 місце серед 100 країн світу за показниками прозорості та підзвітності бюджетів, публічно оприлюднюючи лише деяку обмежену бюджетну інформацію. Як наголосила під час презентації Юлія Щербініна, старший програмний менеджер Програми розвитку ООН в Україні, більшість офіційних сторінок міських рад країни насправді містить інформацію про місцеві бюджети, однак вона розміщена у вигляді довгих текстових файлів або придатних для завантаження документів текстового чи табличного формату, підготовлених із використанням спеціалізованої фінансової термінології, незрозумілої для пересічного громадянина. Через це мешканці міст не відчувають відкритості цих даних та не беруть активної участі у формуванні та моніторингу виконання міських бюджетів. 

Відтак, Програма розвитку ООН розробила цілісний інструмент візуалізації бюджету та демонстрації бюджетного циклу, який складається з двох незалежних компонентів:

●            Бюджетна візуалізація (до 10 типів візуального представлення доходів та видатків місцевого бюджету).

●            Календар бюджетного циклу (етапи оцінки потреб, підготовки проекту бюджету, його громадського обговорення, затвердження, виконання та звітності).

Цьогоріч же Львівська міська рада за підтримки Програми розвитку реалізувала перший етап цього циклу, втіливши в ініціативі «Відкритий бюджет».

«Звіти виконання бюджету у Львові виставляли регулярно, однак це були загальні цифри, скажімо – видатки на освіту, на ЖКГ. Але послуги на освіту, скажімо, охоплюють школи, позашкільні та дошкільні заклади тощо. Тепер же мешканці матимуть змогу бачити деталізовані видатки – у розрізі кожної школи, кожного садочка. Це доступно для мешканців Львова, вони можуть брати участь у формуванні бюджету, подавати свої пропозиції щодо використання коштів – тобто, бути задіяними в бюджетному процесі. Це породжує довіру і є ще одним кроком до максимальної публічності бюджетного процесу міськради», – стверджує Ліна Миколаїв, заступник директора департаменту фінансової політики Львівської міської ради.

Таким чином, на сайті Львівської міськради тепер є 2 посилання: доходи  та видатки міста. Бюджетну інформацію тут відображено графічно. Інформацію за посиланнями посортовано за блоками: медицина, освіта, ЖКГ, містобудування тощо. Зайшовши в конкретний блок, можна побачити, яким чином структуризуються видатки, скільки коштів на який об’єкт виділено, звідки беруться доходи.

Сьогодні бюджетний візуалізатор вже використовують у своїй роботі такі міста як Львів, Івано-Франківськ, Тернопіль, Житомир, опрацьовується низка запитів від інших міст, які виявили бажання зробити бюджетну інформацію більш доступною та зрозумілою для своїх громадян.

Опублікувала Наталія Середюк

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!