Львів’янка створює унікальну книгу-розмальовку для дітей «Казки, які оживають»

5299 0
Леся Кічура була однією з авторів соціального проекту «Щастя у віконці», який об'єднав батьків-казкарів зі всієї України. Тепер вона працює над власною книгою казок, у якій діти зможуть не лише прочитати твори, а й глибше зануритися у фантастичний світ, розмальовуючи ілюстрації.
фото надала Леся Кічура

фото надала Леся Кічура

Як розповіла Tvoemisto.tv Леся Кічура, доцент Франкового університету, редакторка в театрі ім. Заньковецької, проект полягає у виданні книги авторських казок та популяризації дитячого читання. Для цього планує використовувати цікаві формати презентацій: зустрічі авторки з дітьми у школах, бібліотеках та інших осередках.

«Коли я, як один із когорти 42-х авторів, презентувала у місцевих бібліотеках книгу-проект Ірини Астахової «Щастя у віконці» та проводила авторські читання, то помітила, наскільки радо діти розмальовують героїв, про яких їм щойно прочитали казку, – зазначила вона. – Діти підходили до мене після зустрічі й просили: «А можна ще одну казку почитати і розмалювати?», «А ви не залишите нам кілька розмальовок на завтра?» Тож готуючи свій проект, я попередньо обумовила з художницею Наталею Манько, що деякі наші ілюстрації будуть у двох варіантах: кольорова і розмальовка».

Читайте також: У Львові створили сімейну настільну гру про цікаві об’єкти України. Фото

Леся Кічура додала, що зараз вона веде перемовини з бібліотеками та складає план зустрічей: спершу – у Львові, а згодом і в інших містах України. «Своїм проектом хочу змінити думку про те, що книги немодні, нетрендові, неактуальні, а казки не читають. Бо насправді це зовсім не так, – пояснила авторка. – На книжкові зустрічі з дітьми зумисне запрошуватиму батьків. Вони побачать, що навіть їхню дитину, яка вдома бавиться лише електронними гаджетами, можна зацікавити живою казкою, якщо для цього підготувати програму, в якій дитина почуватиме себе учасником та партнером дійства».

Під час казкових читань проводитимуть ігри, вікторини, аудіопрослуховування, розмальовування ілюстрацій та конкурси на найкраще зображення героя. Книга матиме 60-70 сторінок. До збірки увійде 21 казка. «Із загалу моїх понад 60-ти казок, які були написані впродовж останніх 12-ти років, відколи народився мій син, я вибрала найкращі тексти. Вони розділені на чотири розділи: щоб і менші, і старші дітки могли знайти для себе щось цікаве; щоб і влітку, і взимку можна було почитати казку за тематикою пори року», – розповіла Леся Кічура.

За її словами, книга має слугувати для дитини своєрідним блокнотом-записником з казками та малюнками: «Хочу, щоб з «Казками, які оживають» їздили в потягах і розмальовували ілюстрації, сиділи в чергах з батьками і читали казки, відпочивали з книгою в горах, на морі чи в лісі, адже маючи її та бодай кілька кольорових олівців чи фломастерів, дитина зможе цікаво провести своє дозвілля».

Читайте також: 9 книжок, що допоможуть дітям полюбити читання

 

Третину тиражу планує подарувати дітям: бібліотекам, школам, садочкам, багатодітним родинам. «Усі презентації по Україні буду здійснювати самотужки: готуючи програми, майстер-класи казкової випічки, подарунки, вікторини, розмальовки для діток. Звісно, шукатиму партнерів та благодійників, які змогли би стати підтримкою проекту і допомогти фінансами чи подарунками. Наприклад, солодощами та фруктами для зустрічей з дітьми. Обіцяю, що розгляну кожну пропозицію та про все відзвітую на своїй сторінці у Facebook».

Спілкувалася Юлія Сабадишина,
фото надала Леся Кічура, ілюстрації Наталі Манько


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!