Політична реклама

Львів’яни беруть кредити на побутову техніку та навчання

1779 0
На Львівщині люди беруть кредити в основному на споживчі потреби – побутову техніку, навчання, кредитні картки.

Ці кредити є беззаставними, але досить дорогими. Значно менше беруть цільові кредити – на авто та іпотеку.

Про це повідомила експерт Лілія Михайлик сьогодні, 25 лютого, на засіданні «Стан фінансового ринку України та основні аспекти кредитування фізичних осіб», пише Zik .

Відтак, на Львівщині споживчі кредити за минулий рік становили 73% (4 811 млн грн), кредити на придбання, будівництво та реконструкцію нерухомості – 22% (1 483 млн грн), інші кредити – 5% (318 млн грн).

За словами експерта, популярність споживчих кредитів пояснюється тим, що банки пропонують величезну кількість продукції, видають як цільові, так і нецільові кредити.

«Дуже високим попитом користуються беззаставні кредити, хоча їхня вартість доволі висока – від 45% до 80%, однак людей це не зупиняє. Беззаставний кредит – легкий кредит. Людина не витрачає додаткові кошти на оформлення договору застави, іпотеки, додаткову страховку, нотаріальні послуги», – говорить Лілія Михайлик.

Серед споживчого кредиту вона виділила купівлю авто в кредит. «Ринок автокредитування зазнав великих коливань за останній рік, на що вплинуло і введення утилізаційного збору. Варто зазначити, що у 2013 році люди не тільки менше купували автомобілі, але й значно дешевші», – зауважила експерт.

Щодо кредитування іпотеки, то вже четвертий рік поспіль воно знижується. Це зумовлено тим, що у 2012 році державна іпотечна установа підняла ставку рефінансування до 18% річних. У 2013-му ця ставка знизилася до 15,3%, проте не є доступною для населення, тому що іпотека на 20 років, нехай навіть і з таким відсотком річних, є дорогою, пояснює фахівець.

Крім того, Лілія Михайлик повідомила, що з державної іпотечної програми кредитування (141 млн грн) минулого року на Львівщині видали кредитів на 6 млн грн і зауважила, що сьогодні іпотека в Україні становить 20% річних, у країнах ЄС – 3-5%.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!