Львів’яни стали частіше ходити до приватних лікарів. Результати дослідження

2456 0
Більшість мешканців міста задоволені і медичними, і освітніми послугами, що надаються тут.
Фото: Олександра Бодняк

Фото: Олександра Бодняк

Інститут міста та соціологічна агенція «Фама» провели дослідження якості життя львів’ян. Мешканців міста розпитували про благоустрій, мобільність, надання послуг, здоров’я тощо. Про це Tvoemisto.tv повідомили в Інституті міста.

Згідно з опитуванням, 57,1% львів’ян задоволені станом свого здоров’я. Кожен другий мешканець протягом останнього часу звертався до медзакладу і залишився задоволеним отриманими послугами.

Як у комунальних, так і в приватних медзакладах найвище львів’яни оцінили кваліфікацію медичного персоналу (54,2% – у комунальних, 73,3% – у приватних), чистоту приміщень (51,5% та 77,3% відповідно) та привітність персоналу (49,4% та 71%). Загалом якість медичних послуг, наданих у приватних медичних закладах, львів’яни оцінили вище, ніж у комунальних, за усіма запропонованими параметрами.

Читайте також: Неймовірно, але факт: які аналізи стануть безкоштовними в Україні та як це працюватиме

Опитування показало, що з 2013 року майже вчетверо зросла частка тих респондентів, які користуються послугами приватних поліклінік чи лікарень: з 5% у 2013 до 18,6% у 2018 році.

Водночас за 4 роки майже не змінилась частка львів’ян, які систематично займаються спортом чи фізичною активністю: у 2013 році – 19,1%; у 2016 – 21,4%; у 2017 – 22,7%, у 2018 – 22%. У 2018 році 2,7% львів’ян взяли участь у бігових заходах (напівмарафонах).

Щодо освіти, то більшість дітей у Львові відвідують державні заклади: садочки – 84,3%, школи – 95%. За усіма параметрами дослідження частка задоволених державними навчальними закладами є більшою, ніж незадоволених. Так, львів’яни, які мають дітей чи онуків, переважно задоволені чистотою приміщень, якістю знань, вмінь та компетентностей, що отримує дитина, підготовкою педагогів до уроків та ставленням до дитини. Найменше задоволених у державних школах кількістю домашнього задання, матеріально-технічною базою та кількістю дітей у класах. У приватних закладах показники задоволеності є ще вищими.

Водночас опитанування показало, що загальні показники задоволеності технічним станом шкіл та освітніми послугами знизились.

Читайте також: Право на навчання. Як шукати помічника вчителя у Львові

Для дослідження протягом серпня-вересня 2018 року соціологи провели інтерв'ю з 1200 львів'янами. Похибка репрезентативності вибірки з довірчою ймовірністю 0,954 не перевищує 2,8% для показників близьких до 50%, 2,4% для показників близьких до 25% або 75%, 1,7% для показників близьких до 10% або 90%, 1,2% показників близьких до 5% або 95%, 0,6% для показників близьких до 1% або 99%.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!