Львів’яни долучились до флеш-мобу на підтримку людей із синдромом Дауна. Фото

3571 0
Сьогодні відзначають Всесвітній день людей, які мають трисомію за 21 хромосомою.
Фото: Світлана Крижанівська-Блінова/Facebook

Фото: Світлана Крижанівська-Блінова/Facebook

Сьогодні, 21 березня, львів’яни долучаються до флешмобу #lotsofsocks, присвяченого Всесвітньому дню людей із синдромом Дауна. У соцмережах вони викладають свої фото у розпарованих шкарпетках, аби показати, що бути інакшим – це нормально.

Фото: Юлія Мусаковська/Facebook

Уперше Всесвітній день людей з синдромом Дауна провели у 2006 році за ініціативи Європейської асоціації Даун-синдром (EDSA) та Всесвітньої асоціації Даун-синдром (ІDSA). У грудні 2011 року Генеральна Асамблея ООН оголосила 21 березня Всесвітнім днем людей з синдромом Дауна. Березень обраний тому, що синдром Дауна являє собою трисомію (березень – третій місяць року) за 21 хромосомою (тому і 21 березня).

Фото: Іванна Гринько/Facebook

Читайте також: Чому сьогодні варто одягнути різнокольорові шкарпетки

Синдром Дауна – це генетична особливість, коли людина має 47 хромосом у каріотипі замість звичних 46. Синдром відомий ще з 1866 року й названий за ім’ям англійського лікаря, який його відкрив і описав, але причини виникнення патології були відкриті вченими-генетиками лише всередині минулого століття.

Фото: Андрій Садовий/Facebook

Щороку в Україні народжуються понад 400 дітей із синдромом Дауна. Їх називають дітьми Сонця. За статистикою ВООЗ, у світі з синдромом Дауна народжується кожне 700-е немовля. Це співвідношення однакове в різних країнах, кліматичних зонах і соціальних прошарках. Генетичний збій відбувається незалежно від способу життя батьків, їхнього здоров'я, звичок і освіти.

Фото: Мар'яна Білоус/Facebook

Читайте також: Будинок без фундаменту. Як стартувала інклюзивна освіта у Львові

Оскільки ця особливість генетична і не лікується, медицина в цьому питанні має на меті забезпечення нормального соціального статусу для людей із синдромом Дауна, аби вони могли вчитись, розвиватись та працювати разом з іншими людьми.

Фото: Мирослав Сімка/Facebook


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!