На правах реклами

Львів’яни долучились до видачі нових ID-паспортів без російського дубляжу. Відео

5035 0
Влітку цього року Верховна Рада прийняла зміни до законодавства щодо видачі паспортів і з 1 жовтня вони набули чинності. Є низка нововведень, зокрема, нові паспорти будуть вже не у формі книжечки, а у вигляді ID-картки. Також важливим моментом є те, що з нових паспортів виключена російська мова. Дубляж, окрім української, буде здійснений латинкою.

«Геть від Москви!» Таку кампанію вже майже рік провадять активісти Української Галицької Партії. Цього разу в поле зору потрапили паспорти українців. Свої зусилля партійці об'єднали з відомим громадським активістом Святославом Літинським. І вже є перші результати.

Святослав Літинський ініціював проект щодо  захисту прав українців і виключення російської мови з діючих паспортів в судовому порядку.

Наразі всі паспорти громадян України, які видані до 1 жовтня, зберігають свою чинність. Але якщо ви хочете замінити свій паспорт на новий зразок у формі ID-картки, для цього мусить бути підстава.

За словами активіста Святослава Літинського, у  2012 році був прийнятий закон, що друга сторінка паспорта повинна бути на вибір громадянина, а МВС 4 роки просто нічого не робило.

Отож, нещодавно Андрій та Святослав вже відвідали міграційну службу. З'ясували, що станом на тепер нові паспорти видаються безкоштовно виключно 14 річним громадянам України. Всі решта змушені чекати на прийняття Кабінетом Міністрів постанови, якою планується затвердити вартість бланку нових паспортів. Обіцяють зробити це до 1 листопада.

Читайте також: Коли та як львів’яни зможуть замінити внутрішні паспорти на ID-картки

Також досі не всі територіальні органи ДМС по Львівській області мають відповідне обладнання для видачі нових ID-паспортів. Зокрема, таке відсутнє в містах Перемишляни, Борислав, Сколе, Трускавець, Турка. Отже, там громадянам видають старі паспорти – книжечки. Пообіцяли, що упродовж  2-двох тижнів обладнання в цих місцях буде встановлено.

Українські паспорти для українців - це лише перший крок. В Українській Галицькій Партії продовжать працювати над кампанією «Геть від Москви!» і анонсують нові, цікаві ініціативи. 

Детальніше дивіться у сюжеті:


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!