Політична реклама

Львів'яни голосуванням можуть обрати об'єкт для реставрації

1358 1
9 червня на «Майстерні міста» розпочалося голосування за архітектурні об’єкти, які Інститут міста спільно з управлінням охорони історичного середовища ЛМР подадуть на грантовий конкурс восени. Обиратимуть до кінця червня серед 6-ти претендентів.

За задумом організаторів голосування, пам’ятка, що набере найбільше голосів, візьме участь у конкурсі на отримання гранту від Посольського фонду США зі збереження культурної спадщини. Про результати відбору стане відомо наступного року, інформує прес-служба Інституту міста.

До голосування за архітектурні форми зможуть долучитись усі охочі – під час «Майстерні міста» з 9 до 30 червня, вкинувши бюлетень у спеціальну скриньку для голосування. Також можна проголосувати заповнивши online-форму.

“Натхнення для цього проекту ми отримали від Всесвітнього фонду пам’яток (World Monuments Fund), що щороку складає перелік з 100 пам’яток світу, які потребують негайної реставрації. В результаті потрапляння у перелік, об’єкти стають більш відомими в світі та мають значно більше шансів бути відреставрованими. Єдиний об’єкт з України, що потрапив у перелік – це Підгорецький замок, в 2008 році. Нам здалося, що було б гарно мати такий перелік для Львова, за допомогою якого можна було б привернути увагу львів’ян до пам’яток”, – розповіла менеджер проекту Олександра Сладкова.

До відбору об’єктів, поданих на голосування залучили Управління охорони історичного середовища та Німецьке товариство міжнародної співпраці, які допомогли обрати об'єкти, які реально відновити та зберегти для майбутніх поколінь в рамках проекту. Тут важливими були кілька факторів – ціна робіт (до 100 000 доларів США), розроблена проектна документація та наявність кваліфікованих організацій та  вузькоспеціалізованих майстрів у Львові, які здатні виконати реставраційні роботи.

  • Скульптурна група алегорія “Правосуддя” на Палаці Справедливості. Будівля споруджена на вул. Князя Романа, 1/3 за проектом архітектора Ф. Сковрона у 1891—1895 рр. для Вищого суду Галичини та виконаний у стилі віденського неоренесансу. Будівля завершена фронтоном із балюстрадою і аттиковою скульптурною групою «Правосуддя» або «Тріумф Справедливості» (1893, скульптор Леонард Марконі).
  • Балкон будинку Юзефа Сосновського. Будинок на вул. Чупринки, 50-52 було побудовано 1901 року, архітектором Ю.Сосновським для себе, тому йому вдалося втілити в будинку всі свої творчі задуми. В оформленні екстер’єру широко використані елементи готики та романського стилю, що робить будинок схожим на маленький замок. Будинок відомий передусім своїм балконом та розписами на склепіннях стелі балкону та в під’їзді.
  • Вітраж на сходовій клітці будинку. Найвищий у Львові вітраж знаходиться на вул. Герцена, 6. Починається він на першому поверсі, а закінчується на четвертому й налічує 11 м. Вітраж містить зображення Карпатського гірського пейзажу. Створений у 1910-1911 роках за проектом архітектора Баденського.
  • Джерело з кам’яними левами. Скульптури двох левів біля джерела на вул. Коперніка створені у 1619 році майстром Б. Дікембошем. Статуї перенесені на теперішнє місцезнаходження у 1826 році з старої будівлі Ратуші, де ще з шістьма підпирали балкон. Леви тримають у лапах герби двох знаних львівських родин.
  • Скульптури будинку Ландау. Шість алегоричних скульптур знаходяться на карнизі над 3-м поверхом необарокового будинку за адресою вул. Дорошенка, 19 збудованого у 1909 році. Вони символізують “Війну”, “Мир”, “Науку”, “Мистецтво”, “Працю” і “Торгівлю”. Скульптор - Петро Войтович.
  • Скульптурна група “Ощадність”. Увінчує будівлю на проспекті Свободи 15, яка побудована 1891 року та розміщувала Галицьку ощадну касу, тепер – Музей етнографії. Вона символізує економічне процвітання Галичини. Факел у руці жіночої фігури – це символ вільної комерції. Автор – Леонард Марконі.

 


Читайте також:
10 Червня, 2014 22:28
Iryna Labay 6
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!