Львів’яни на повітряній кулі перелетіли через всі Карпати

1910 0
Команда була у польоті три години, подолала 90 кілометрів по прямій

Львів’янин Микола Рубель та чемпіон України 2018 року з повітроплавного спорту Валентин Щенявський організували переліт через всі Карпати на повітряній кулі. Разом з командою із десяти чоловік вони встановили новий рекорд України, про це на своїй сторінці у Фейсбук пише львівський дослідник Андрій Риштун.

Подорож розпочали в селі Довге Іршавського району, що на Закарпатті. Андрій Риштун каже, що летіти краще взимку, адже холодне повітря краще піднімає гарячу кулю. 

«Ми стартували із сільського стадіону. Дружня команда з десяти чоловік збирає дві кулі за пів години. Спочатку довго надувають звичайним холодним повітрям. А вже в кінці вмикають пальник. Буквально за кілька хвилин це безформне простирадло, що займало пів стадіону, вже тягне кошик у небо. В цьому власне і другий секрет рекорду. Летіти потрібно взимку! Холодне повітря краще піднімає гарячу кулю», – пише Андрій Риштун.

Куля завжди летить за вітром, тому навіть при швидкості 60км/год в корзині штиль а навколо абсолютна тиша, каже він.

«Не встигли ми помахати всім рукою як куля сховалася в хмарах. Прилади показують висоту 1000 метрів. Це дивовижно. АН-2 витрачає на такий підйом аж п'ятнадцять хвилин. На висоті 2400м ми пробили хмари та нарешті поніжилися на сонечку», – розповідає Андрій Риштун.

Він каже, що перша куля долетіла аж до Долини, друга – трішки не дотягнула і змушена була сісти в Мислівці.

«Обидві кулі дали зимовим Карпатам жару! Політ зайняв три години і ми зробили 90км по прямій. А дані про політ ми передали в Книгу Рекордів України», – пише Андрій Риштун.

Фото з Фейсбук сторінки Андрія Риштуна


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!