Львів’яни отримують достатньо вітаміну D від сонця лише два місяці на рік

4573 0
Від листопада до березня медики рекомендують обов’язково приймати спеціальні препарати, які компенсують дефіцит «сонячного вітаміну».

Львів’яни отримають достатню кількість вітаміну D у природний спосіб – від сонячного світла – лише у липні та серпні. За час відпустки на морі накопичити в організмі достатню кількість вітаміну, який впливає на настрій, самопочуття і тривалість життя, неможливо. Тому медики рекомендують протягом року, а особливо з листопада до березня включно, профілактично приймати спеціальні препарати. Про це фахівці говорили під час дискусії «Переусвідомлення вітаміну D як вітаміну здоров’я».

Брак вітаміну D може спричинити неплідність, і не лише в жінок, а й у чоловіків. До того ж, саме недостача «сонячного вітаміну» прискорює старіння організму та часто і часто є одним із факторів розвитку серцево-судинних недуг.

«Безумовно, вітамін D необхідний усім вагітним жінкам. Варто його приймати і до зачаття, і під час годування. Часто помилково вважають, якщо дитина на грудному вигодовуванні, то потреби у вітаміні D не має. Це не так, адже для нормального розвитку малюка рекомендовано вже з трьох місяців додавати до харчування цей «сонячний» вітамін», – розповіла завідувач кафедри акушерства, гінекології та перинатології факультету післядипломної освіти львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького Віра Пирогова.

Вітамін D утворюється в організмі людини з провітамінів під дією ультрафіолетових променів. Його можна отримувати з деяких харчів – наприклад, яєчного жовтка та риб’ячого жиру, проте розраховувати на те, що організм «назбирає» потрібну кількість вітаміну з їжі, не варто. Не дуже допоможуть і полівітаміни, адже зазвичай вони містять від двадцяти до сорока відсотків денної норми вітаміну D. Тому медики радять уживати препарати, що містять необхідну кількість цього вітаміну без ризику передозування іншими вітамінами чи мінералами. 

«Від нестачі вітаміну D погіршуєтся настрій, – додає психолог тренер психофізичної гімнастики «Білояр» Мар’яна Бенц.  Мабуть, кожен не раз почувався пригніченим чи чув від знайомої, близької людини, що в неї депресія. Найчастіше періоди пригніченого настрою трапляються взимку й на початку весни. Саме в цю пору люди найчастіше звертаються до психолога: в них знижується стресостійкість. Усе це – наслідок браку вітаміну D».

За словами Мар’яни Бенц, вітамін D допомагає організму відновити нервові клітини, а від стану нервів і психіки залежить і фізичне здоров’я людини.

«Найкраще вживати водний розчин вітаміну D: він не депонується, немає небезпеки передозування, – коментує лікар-невролог Яна Мартиненко. – Особливо це стосується дітей. Цей вітамін обов’язковий для нормального розвитку дитини: коли його бракує, малюк швидко втомлюється, буває пригніченим і часто хворіє».

Вітамін D також необхідний усім вагітним жінкам; його варто приймати і до зачаття, і під час годування грудьми. Віра Пирогова застерігає: дитині може не вистачати вітаміну, який вона отримує з молоком матері, тож для нормального розвитку малюка додавати вітамін D (звісно, після консультації з педіатром) рекомендовано з трьох місяців.

Більше інформації щодо впливу вітаміну D на організм, виникнення і лікування багатьох хвороб можна дізнатися за посиланням:  http://vitamind.com.ua/influence

Партнерська публікація

Підготувала Наталя Павлишин


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!