Львів'яни просять врятувати віллу-пам'ятку, яку вже кілька разів підпалювали

3577 0
У Львові, на вулиці Генерала Чупринки руйнується давня вілла «Подолянка».
Фото:Фейсбук Khrystyna Kovalyk

Фото:Фейсбук Khrystyna Kovalyk

У Львові, на вулиці Генерала Чупринки,96 руйнується давня вілла «Подолянка», вона є пам’яткою архітектури. Львів’яни вже кілька разів викликали пожежників, бо в закинутому будинку дивним чином виникали пожежі, через соцмережі мешканці закликають зберегти пам’ятку.

Читайте також: Вілли, які Львів може втратити

«Ми, мешканці вул. Конотопська 2, 3,4, 5 звертаємося до органів місцевого самоврядування з проханням встановити охоронну дошку на пам'ятку архітектури віллу «Подолянка», її збудували у  1908році. А також вимагаємо укласти охоронний договір з власником даного будинку і зобов'язати його забезпечити її охорону і реставрацію. Складається враження, що дана будівля навмисне нищиться для того, аби на її місці збудувати чергову висотку», – йдеться у повідомленні львів’янки Христини Ковалик.

Вона додає, що нещодавно, 21 червня невідомі особи вже не вперше здійснили підпал всередині будівлі.

На це повідомлення відреагували у ЛОДА. Департамент архітектури та містобудування Львівської обласної державної адміністрації звернулось до Управління охорони історичного середовища Львівської міської ради. Звернення також є на їхній Фейсбук сторінці.

«Просимо з’ясувати ситуацію з власником та відреагувати на недотримання пам’яткоохоронного законодавства й вимог охоронного договору на пам'ятку, якщо такий укладений», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: У Львові таки погодили масштабну перебудову історичної вілли на Коновальця

Оксана Бойко, пам’яткоохоронець та архітектор, член ІКОМОС каже, що у 2014 році працювала над виготовленням документації на віллу, для того , аби її внесли до державного реєстру пам’яток.

«Пам’ятку доводять до руйнації, вибивають вікна, влаштовують пожежу на горищі. Можна припустити, що щось подібне відбувається з віллою «Подолянка», на яку я доробляла облікову документацію і яку ще тоді, 2014 року дуже неохоче вносили до реєстру спадщини», – каже пам’яткоохоронець та архітектор, член ІКОМОС Оксана Бойко.

Вілла «Подолянка» була приватною віллою Михайла Ковальчука – відомого львівського архітектора, реставратора та скульптора українського походження. Він спорудив її за власним проектом у 1907–1908 р. Вілла є зразком українського національного стилю в архітектурі Львова поч. XX ст.

Після смерті Ковальчука віллу заселили кілька родин. Наприкінці 60-х років ділянку саду поруч із віллою забудували висотними будинками.  У 90-х роках ХХ століття у будинку розміщувалися офіси. Нині вілла «Подолянка» порожня та руйнується, хоча у 2014 році її внесли до державного реєстру пам’яток України.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!