Львів’яни судитимуться з виробниками ноутбуків через мову

2286 2
Ноутбуки, які ввозяться в Україну рядом виробників, не відповідають мовному законодавству через відсутність українських літер на клавіатурі. А це є прямим порушенням прав споживачів.

Про це в інтерв’ю  ;Tvoemisto.tv розповів активіст Святослав Літинський.

Єдині ноутбуки, які мають клавіатуру з українським маркуванням, завозить фірма Asus, зазначив він. Компанії ж  HP, DELL, Lenovo не дбають про українські літери на клавіатурі ноутбуків і не йдуть на контакт. У зв’язку з цим громадська організація «Незалежні» планує у квітні подавати судові позови до цих компаній.  

Як зазначається у зверненні до українського представника імпортера техніки Hewlett-Packard, опублікованому на сторінці спільноти «Незалежні» в Facebook, відповідно до ч.1 ст. 8 Закону України «Про захист прав споживачів», у разі виявлення протягом встановленого гарантійного строку недоліків споживач в порядку та у строки, що встановлені законом, має право вимагати усунення недоліків товару в розумний строк. Згідно зі статтею 26 Закону України «Про засади державної мовної політики», маркування товарів, інструкції про їх застосування тощо виконуються державною мовою. Таким чином, зазначається у документі, маркування ноутбука лише недержавною мовою є недоліком. Якщо споживач звертається з вимогою усунути недоліки товару, це має бути виконано протягом 14 днів. На час ремонту покупцю має надаватися товар аналогічної марки незалежно від моделі.

Читайте також: Львів'янин через суд позбувся російськомовної сторінки у паспорті 

За кожен день затримки виконання вимоги про надання товару аналогічної марки та за кожен день затримки усунення недоліків понад встановлений строк (14 днів) споживачеві має виплачуватися неустойка у розмірі 1% від вартості товару.

Крім того, зазначив Літинський, зараз також готується судовий позов з приводу відсутності панелі приладів українською мовою в автомобілях. Зокрема, йдеться про компанії Volkswagen і Seat.

 


Читайте також:
18 Березня, 2015 16:54
Даллас А цей комент залишу українською, щоб не було звинувачень в українофобії. Я розмовляю російською, але ні зараз, ні в минулому в мене не було бажання подальшого поширення російської мови в Україні. Навпаки, я радію тому, що моїх дітей в школі навчають українською, я радію українській, коли її чую і коли її бачу. Але разом з цим ініціативи, запропоновані Літинським, мають явні ознаки націоналізму. Літинський спирається на неоднозначне тлумачення деяких законодавчих термінів, що підкріплені роз’ясненнями його особистих друзів-експертів. Це призвело до появи прецедентів, які заклали основу для зловживань своїми правами як споживача. При цьому хочеться запитати, чи дійсно незрозумілими Літинському є позначення на кнопках управління, чи дійсно йому, як споживачу, при купівлі не надали українську інструкцію з поясненнями до позначень? Літинський з вищою освітою мав би трохи розуміти, що ринок ноутбуків в Україні доволі маленький і світовому виробнику змінювати модельний ряд ноутбуків лише для України досить складно як в технічному плані (план виробництва на півріччя і рік, логістика товару, логістика запчастин, позиціонування товару, документація інші риски), так і в фінансовому. Літинський таки доб’ється свого, доб’ється того, що виробникові дешевше буде не постачати ту чи іншу модель на український ринок, чим змінювати виробничий процес, профіт віт якого складатиме до 3% від загальних світових продажів. Тому можна буде подякувати Літинському, коли весь світ буде користуватися тією чи іншою моделлю нового ноутбука, а в Україні моделі не буде завдяки патріоту, громадському діячу, українофілу Літинському.
18 Березня, 2015 16:36
Даллас Профессиональный [***]. По человеку видно, что он проповедует потребительский терроризм. Другими словами, он злоупотребляет предоставленными ему правами. Это из-за таких, как он, у нас не происходит люстрация, потому как чиновники «уходят в АТО», увольняться сами, понижают себе должность! Это из-за таких, как он, чиновники, побывав 1 день в АТО, получили статус участника АТО! Это из-за таких, как он судьи берут самоотвод, когда на скамье сидят их коллеги! Это из-за таких, как он, явные соратники Януковича ходят безнаказанными, потому как следователи из-за недочетов в законах не могут довести вину!
Будь, этот террорист действительно разумным, он бы выступал с законодательными инициативами, указывал бы законодателю на проблемы и не состыковки в законах и предлагал бы свои редакции.
Через 20 лет он будет профессионально оббивать пороги госучреждений и продолжать задрачивать всех и вся.
Видали и таких!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!