Львів’яни та їх транспорт: машинка, що творить настрій

5386 0
Tvoemisto.tv продовжує свій спецпроект, присвячений львів’янам і їх транспорту. Ми знову розповідатимемо вам про незвичний та цікавий транспорт, який можна побачити на вулицях Львова, та про його власників. Наступних наших героїв двоє. Це – подружжя архітекторів – Ірина та Володимир Йосипчуки, вони власники харизматичного автомобілю «Smart».
Фото: tvoemisto.tv

Фото: tvoemisto.tv

Володимир та Ірина, 27 років. До покупки першого спільного авто підійшли дуже практично – їм потрібен був маневрений та економний транспорт. Таким чином вони спростували думку, що Smart обирають не з практичних міркувань. Їхня теперішня машинка дуже подобається дітям і створює позитивний настрій. Подружжя каталося на ній навіть на трасі для картингу. А пасажирів, як зізнаються по секрету, власники возять у багажнику.

Про вибір авто

Ірина. Це наша перша спільна машина. Коли ще зустрічалися, то їздили на «шестірці». Згодом вирішили купити нове авто і розглядали різні варіанти. Одного разу Володя каже: «Дивися, яка машинка!» (Smart, - ред). Я відповіла: «Вона ж двомісна», і пригадала собі, коли ми ще їздили старою машиною, одного разу я повернула голову назад і подумала – ми ніколи з собою нікого не возимо. Це лишнє місце ззаду.

Володимир. Ми хотіли придбати малолітражку для міста, адже громадським транспортом та велосипедом далеко не заїдеш. Тому шукали щось маленке. У нас сусід "ганяє" такі машинки. Ми часто помічали їх в різних кольорах, вони постійно мінялися. Нас це зацікавило і ми почали з ним говорити про покупку. Ціна її - менше 6 тис. доларів. Вона не нова, її привезли з Німеччини.

Ірина. Вона у нас вже з травня минулого року. Коли ми тільки її купили, таких машин у Львові було небагато. Тоді їхати на Smart було дуже позитивно - ти розумієш, що на тебе звертають увагу, особливо діти. Вони посміхаються і ти не можеш їхати не посміхаючись. Дуже дивне відчуття. Тепер уже не так, бо таких машин стало більше.

Володимир. Ми практично поставилися до вибору авто – дивилися на стан і на характеристики. Ірин батько все життя займається автомобілями і він дуже не хотів, щоб ми купували малолітражку, бо це небезепечно. Він нам підсував різні джипи. Тому ми навіть трохи так тихцем її купили. Потім тата поставили перед фактом.

Ірина. Тата до тої справи не підпустили. Але вже потім, коли щось треба було підкурити чи поміняти, тато заліз в середину машини і назвав її «горішок». Каже: «Воно ніби і пластмасове зверху, але ж всередині такий метал добрий, як горішок. Як у шкаралупі їздиш. Добра машина».

Про безпеку

Володимир. Найдальше їхали десь півтори тисячі кілометрів, в Одеську область на кордон з Румунією. Машина маленька, але жорстка. Вона добре тримається дороги. Їжджу також на інших автомобілях, то є з чим порівнювати. Коли розминатися з фурою на трасі, Smart не так колише.

На 100 км бере 5-6 літрів. Коли їздить Іра, може й чотири получитися.

Ірина. Їздимо машиною скрізь, куди треба. Це наша машина, тому не вагаємося - беремо і їдемо.

Володимир. Коли подорожуєш і кудись приїжджаєш на «смарті», до тебе навіть позитивніше ставляться.

Фото: tvoemisto.tv

Про стереотипи

«Маленька машинка»

Ірина. Насправді багажник дуже великий. Перші місяці ми навіть стару машину не продавали. Думали, якщо їхати на закупи з батьками, треба брати старе авто. Але склалося так, що стара машина на закупах ні разу й не була. Ця машина справлялася. Лише один раз я їхала так, що на колінах якийсь пакет був. Два візочка з «Метро» спокійно поміщалися. Охронці ще навіть виходили дивитися, куди ми то все подінемо.

«Легенька машинка»

Ірина. Вона насправді не легенька. Оці от жарти: «Давайте піднімемо, перенесемо» - не працюють. Вона важить по паспорту десь 900 кг, це на 50 кг більше, ніж «шестірка».

Володимир. Дуже багато друзів пробували піднімати. Коли сідаєш в таку машину, з’являється відчуття простору. Якщо взяти «Ланоси», які у нас їздять, вони всередині менші здаються.

Ірина. Це більше упередження, що вона маленька і що в ній мало місця. Сусідка взагалі назвала її джипом. 

«Жіноча машинка»

Володимир. Бували випадки, коли виходжу з машини і чоловік мені каже: «Шо ти на бабській машині їздиш?». То було в центрі і він, напевне, не мав де припаркуватися. Можливо, тому його так заїло. Насправді, те, що це жіноча машина – стереотип, більше на ній їздять чоловіки.

Про ДАІшників

Володимир. За ті півтора року, відколи ми їздимо на Smart, нас зупиняли лише два рази Одного разу просто розпитували, що це за машина. На трасі зупинили і кажуть: «Що це за машина? Відкрийте капот». Я кажу: «Нема капоту».

Ірина. Коли оформляли авто, нам сказали: «Відкрийте капот, подивимося на номера». А ми тоді машину лише купили, тож знали про неї тільки в теорії. Довелося довго шукати цей номер і капот.

Фото: tvoemisto.tv

Про проблеми водіїв у Львові

Володимир. Проблеми для водіїв Smart – звикнути до цієї жорсткої підвіски. Дороги багато де не ремонтовані. Коли бруківка криво лежить, все-таки доволі дискомфортно їхати. Найбільша проблема у Львові – дороги і затори. Центр міста не для автомобілів взагалі. Але на Smart набагато зручніше - він вужчий і коротший. Можна десь втиснутися. Когось обігнати на ньому теж набагато легше. Навіть Іра справляється.

Пасажир Smart більш чутливий до поганих доріг. У машини на ямі нічого не відпаде, але людям відчувається більше. Все через те, що на колесі менше гуми і машина краще тримається дороги. Але й менше поглинає удари від камінчиків і ямок.

Ірина. Це не недолік і не первага – це те, на що треба зважати.

Про з’їзди «смартерів»

Володимир. Є у Львові компанія дівчат, які  два-три рази на рік організовуютьз’їзд смартерів. Просто для того, щоб зустрітися і поспілкуватися. Весело, коли стоїть 20 таких напівавтомобілів в рядочок.

Ірина. Збори проводять кожного разу в іншому місці. Один раз були біля «Арени Львів», другий раз - на майданчику біля Високого Замку. На з’їзді всі авто їхали шеренгою і дуже привертали до себе увагу. Це знову дитячі емоції: комусь даруєш радість і сам отримуєш позитив.

Володимир. На «Арені Львів» є траса для картингу, то ми навіть там каталися на Smart. Спочатку, коли було менше машин, то ми  в центрі біля Міцкевича збиралися. Потім, коли стало більше авто, шукали інші майданчики.

Ірина. Навіть пропонували їхати в Польщу, тим, хто має візу. Там також проводять зустріч «смартів».

Володимир. У Львові зараз є десь 2-3 сотні «смартів». На них їздить не тільки молодь. Я знаю старших людей, які займаються автомобілями, і теж такі собі купили, тому що їм зручно. Трохи навіть смішно, коли за кермом такого автомобіля 50-річний дядечко. 

Про попереднього героя спецпроекту "Львів'яни і їх транспорт" читайте тут.

Христина Петрик

Фото: tvoemisto.tv


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!