Чи стане Личаківська після ремонту доступною для маломобільних груп. Зауваження мешканців

4225 2
Місцеві жителі Личаківської нарікають на круті підйоми, небезпечні пандуси та незручні острівці безпеки.
Фото: Вікторія Ейсмунт

Фото: Вікторія Ейсмунт

Мешканці вулиці Личаківської у Львові, зокрема мами з візочками, випробували відремонтовані ділянки вулиці, які, на їхню думку, вимагають доопрацювань проектантів. 

Читайте також: Личаківська рогатка. Навіщо робити Львів закритим для львів’ян

На перехресті вулиць Личаківської та Черемшини облаштували пандус, котрий пролягає вздовж трамвайної лінії, а поруч на тротуарі через підйом побудували сходи.

«Найбільша проблема тут — це пандус для візочків впритик до трамвайної колії. Завжди є вірогідність, що трамвай, який на швидкості несеться вгору або вниз, може зійти з колій. Де гарантія, що ми не постраждаємо?» — каже Анастасія Карп’як, котра мешкає на прилеглій до Личаківської вулиці.

Вона пропонує вмонтувати пандус у сходи на тротуарі, оскільки ширина хідника дозволяє перенести пандус із ділянки вздовж дороги.

«Ми не знаємо, чи взимку цю доріжку будуть чистити, чи будуть тут поручні. Ми бачимо тільки результат, а сам проект просимо показати вже півроку», — каже активістка.

Перехрестя Личаківська-Черемшини до ремонту, 2015 р.

Читайте також: Що не так із ремонтом на Личаківській

Вище від вулиці Черемшини у бік Пасічної розташований крутий схил, який раніше, за словами мешканців, був урвищем.

«Ми розуміємо, що тут стрімкий підйом, і він ніде не дінеться. Але можна було запроектувати пандус, а посередині зробити сходи. Завтра ми підемо на міську комісію з безпеки руху, будемо знову пропонувати свої зміни. Вочевидь чоловіки, які проектували вулицю, трохи забули про своїх дружин і дітей з візочками», — говорить депутатка ЛМР та керівниця ГО «Батьки в дії» Юлія Гвоздович.

Натомість місцева вчителька Мирослава Чорна каже, що у свої 70 на підйом не нарікає, а до ремонту тут було пройти складніше.

«Звісно, можна було продумати різні варіанти, можливо, зі сходами. Але до ремонту тут взагалі був яр, ходити було ще складніше», — каже жінка.

Схил на верхній частині Личаківської до ремонту, 2015 р.

Читайте також: Відрізані від Львова. як ремонт Личаківської спричинив колапс у Винниках

Із протилежного боку вулиці у напрямку Долішньої підйом значно нижчий, втім, за словами мешканців, проектанти тут запланували пологі сходи. 

«А тут сходи якраз недоречні. Снігоочисна машина взимку не проїде, а весь сніг із льодом буде збиратись на цих сходах. Ми звернулися до Львівавтодору, щоб замінили ці сходи на звичайний спуск, можливо, з поручнями», — додає Анастасія Карп’як.

На заїзді до вулиці Долішньої облаштували міні-острівець безпеки, який, за словами мешканців, майже не видно для водіїв, а на самому острівці ледве можуть поміститися дві мами з візочками.

Крім цього, мешканці нарікають на відсутність у проекті велодоріжок та кишень для громадського транспорту, а також зменшення кількості смуг для руху.

Поворот на вулицю Долішню, 2015 р.

Читайте також: Коли у Львові відкриють вулицю Личаківську у Львові

Додамо, що ЛКП «Львівавтодор» має демонтувати острівець безпеки на перехресті Мучна-Котика, а також переробити багаторівневу зупинку. За словами в. о. керівника Львівавтодору Романа Познанського, рішення демонтувати острівець прийняли після консультацій із мешканцями та проектантами.

«Проектом передбачено влаштування там острівця. Втім, враховуючи те, що там буде світлофорне регулювання, і специфіку кермування водіїв, прийняли рішення про демонтаж, щоб не було наїздів на той острівець», — каже Роман Познанський.

Нагадаємо, ремонт на вулиці Личаківській розпочали торік у березні. Тоді вулицю частково закрили для поїзду. Наразі тривають завершальні роботи на розворотному кільці та на ділянці Пасічна-Долішня. Відкрити вулицю обіцяють 1 вересня.

Вікторія Ейсмунт


Читайте також:
16 Липня, 2018 11:16
Ілона Чому у статті про додання нових складнощів пішоходам проігноровано феноменально незручну ділянку непарної сторони Личаківської навпроти повороту на Мечнікова? Комплект нерівностей на кількох метрах такий, що складно описати. Перехрестя відкрите ще 2017 року, ремонт триває, проблема далі ігнорується. Причому цей набір кривизн розташували якраз між двома медзакладами - госпіталем і амбулаторією. Чому в сусідніх країнах розуміють, що там, де зручно маломобільному - з візком чи з чемоданом, на візку чи з палицею - зручно кожному? Невже такі елементарні речі в голови українських чиновників не вкладаються?
27 Червня, 2018 11:00
Людмила На Личаківській в проміжку Мечнікова-Черемшини треба утворити ще одну полосу руху для транспорту за рахунок досить широкого газону з деревами. Острівець безпеки біля Котика пересунути на середину (між 2-ма полосами руху транспорту), тому що він дуже потрібен для безпеки пішоходів. Я була свідком 3 нещасних випадків у цьому місці. Дерева вирубати і посадити наві на протилежному боці газону, якій зробити вужчим на 3м. Електричні стовпи вуличного освітлення вздовж дороги в цьому місці забрати, тому що світла забагато. Хватає освітлення від електр.стовпів вздовж тротуару.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!