А чому б не перенести? Львів’яни, які двічі відзначать Різдво

4554 0
Сьогодні у всіх католиків та в деяких православних країнах відзначається свято Різдва Ісуса Христа. Українці ж, дотримуючись юліанського календаря, це свято відзначатимуть лише через два тижні - 7 січня. Однак зараз тривають розмови про те, аби перейти на григоріанський календар та відзначати Різдво 25 грудня. Tvoemisto.tv розпитало у родини львів'ян, які двічі святкують Різдво, звідки в них у родині така традиція, чим католицьке святкування відрізняється від православного та чому поляки на Святвечір не готують пампухів.

Прапрадід Мар’яни з Польщі. Одного разу, потрапивши на територію Галичини, він з братом так і не зумів повернутися додому. За сімейними переказами, причиною стало те, що вони запізнилися на поїзд. Тож вирішили залишитися тут. А згодом розпочалась війна, і вони втратили зв’язок з родиною. Тож обзавелися вже своєю тут.

Підготовка до Різдва в родини розпочинається за чотири тижні до свята. Тоді в костелі освячується адвентовий вінок, на якому розміщені 5 свічок – чотири на самому вінку, а одна, більша – по середині. Вона символізує Матір Божу, яка очікує на народження Ісуса. Кожної неділі запалюється одна із свічок, остання ж запалюється на Святвечір.

На Святу вечерю родина збирається у бабці Мар’яни. Вона - українка, то страви готує ті ж, що і на Святвечір 6 січня в Україні. Ті ж риба, вареники, компоти з сушенини. От тільки кутя у родині називається на польський манер – макувка. Та не печуть пампухів. Мар’яна розповідає, що в Польщі пампухи більше готують у великодній піст. Сідають вечеряти традиційно лише після того, як на небі запалає перша зірка. Спочатку всі діляться проскуркою, бажають один одному всього хорошою, вітають всіх навколо і себе з настанням свята.

Після вечері - нічна урочиста Меса у костелі. Традиційно вона розпочинається о 12:00 год. ночі. Ще одна урочиста Меса є вже 25 грудня на 9:00 год.

У католиків, роозповідає Мар'яна, вертепи зазвичай не ходять по домівках, виступ відбувається у костелі.

Мар’яна згадує, що коли навчалась у школі, ксьондз приходив до директора з проханням, щоб ті діти, які відвідують костел, мали в цей день вихідний. Зазвичай директор погоджувався на таке. Однак сьогодні в її чоловіка Дарія вихідного не передбачено (він греко-католик, хоч вони всією родиною і відвідують щонеділі костел).

Дарій зазначає, що не відмовився, якби в Україні теж розпочали святкувати Різдво 25 грудня, як і у всьому світі. Причиною називає «подвійний» календар свят, які відзначає родина, коли урочистості одного зі свят припадають на піст в іншій традиції, або, як у випадку з католицьким Різдвом, доводиться проводити його на роботі, а не в сімейному колі.

Так як другий католицький Святвечір випадає на 5 січня, його в родині не відзначають. Всі готуються до православного Святвечора 6 січня, щоб знову всією родиною зібратися за одним великим столом. А 7 січня всі відзначають православне Різдво, з Божественною Літургією, з усіма українськими атрибутами та традицією. В ці дні до них додому прийдуть вертепи, їхні ж діти теж відправляться колядувати по сусідах та родичах. Далі ж родина готуватиметься й до інших свят у січні – Старого нового року, другого Святвечора та свята Водохреща.

Спілкувався Ігор Саджениця

ТЕГИ: Рідзво

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!