Де у Львові здати непридатну техніку

5718 0
Непридатну та застарілу електроніку у Львові збирали від середини березня. Пробний збір розпочали на Сихові, адже саме у цьому районі нагромадження побутових відходів є найбільш концентрованим у місті.
фото: vivvoz.kiev.ua, www.nis.ua

фото: vivvoz.kiev.ua, www.nis.ua

Утилізацію проводили два приватні підприємства – «Еко-тех-Україна» та «Дубровська», які займалися збором, розбиранням та здачею на утилізацію приладів. Пробний збір тривав на Сихові 14 і 21 березня, 4 та 9 квітня. Для цього створили пересувні приймальні пункти, які працювали безкоштовно.

Цього разу вдалося зібратися 13 одиниць телевізорів, 17 моніторів, системних блоків, дев’ять холодильників, три нагрівачі, порохотяги, пральні машини – по 5 одиниць, дві швейні машинки, чотири принтери і стільки ж відеомагнітофонів, один плотер та 12 фенів, – розповів один із підприємців Борис Денис.

Ще 33 одиниці зібрала інша фірма. Кожен електроприлад розбирають та відсортовують до найменших дрібниць. «Це має бути метал: залізно до заліза, нержавіюча сталь до нержавіючої. Кольорові метали теж сортуються. Найбільш складно розібратися з пластиком», – зазначив підприємець Мирон Дубровський.

Читайте також: Батарейки, ртуть та лампи. Куди здати у Львові?

Зараз підприємства налагоджують співпрацю із сервісними центрами та магазинами техніки, аби ті здавали непотріб. У місті ж думають зробити кілька пунктів збору.

У населення непридатну техніку збиратимуть безкоштовно. Хоч за утилізацію, до прикладу, телевізора довелось би віддати не менше 160 грн. Зараз електричний мотлох можна віддати у стаціонарному пункті на вул. Угорській, 14.

Довідка. Відходи електронного та електричного обладнання є однією з найбільш небезпечних груп у складі побутових відходів, оскільки багато з них містять отруйні важкі метали: свинець, ртуть, кадмій, хром та берилій, а також бромовані антипірени, флуорохлоровуглеводні, поліхлоровані біфеніли, полівінілхлорид. Ці речовини забруднюють довкілля та наражають на небезпеку здоров’я людей: під час горіння і розкладання складових електронного та електричного обладнання виділяються діоксини, поліароматичні вуглеводні та інші токсичні речовин.

Крім того, несанкціоноване поводження з відходами електронного та електричного обладнання призводить до безповоротної втрати цінної вторинної сировини – чорних, кольорових та дорогоцінних металів, полімерів, гуми та скла.

Джерело: Zaxid.net

Опублікувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!