Львів'яни зможуть побачити метеорний дощ неозброєним оком: де та коли?

12790 0
З 11 по 13 серпня жителі України матимуть можливість спостерігати зорепад Персеїди. Tvoemisto.tv дізналося, у чому особливість цього явища, коли метеорний дощ буде найяскравішим та як найкраще за ним спостерігати.
фото: news.pn, ostriv.in.ua, uapress.info, zaknews.in.ua

фото: news.pn, ostriv.in.ua, uapress.info, zaknews.in.ua

Персеїди – найбільший метеорний потік. Його так називають у народі через те, що частинки потоку сходяться у точці сузір’я Персея. Як зазначає доцент кафедри Вищої геодезії та астрономії НУ «Львівська політехніка» та голова Львівського астрономічного товариства Любов Янків-Вітковська, цей зорепад спостерігається щороку.

«Персеїди з’являються унаслідок проходження Землі через орбіту комети Свіфта-Туттля. Сам метеорний дощ – це рештки частин, які випадають із хвостів комет. Комети складаються з брудного льоду та металів. І коли Земля перетинає орбіту Свіфта-Туттля, вона захоплює ці частинки. У нашій атмосфері вони спалахують і тануть. Тому ми і бачимо яскраві світлові явища», - пояснює Любов Янків-Вітковська.

Найяскравішим цього року зорепад буде у ніч із 13 на 14 серпня. У цей час метеорний дощ можна буде спостерігати неозброєним оком.

«Інколи зорепад буває дуже інтенсивним. Так, за годину можна побачити падіння ста і більше метеорів. Цього разу синоптики обіцяють сприятливу погоду для споглядання. Метеори будуть високо над горизонтом, тож високі будинки не перешкоджатимуть огляду», - зауважує голова Львівського астрономічного товариства.

Найкраще можна розгледіти персеїди, якщо спостерігати за небом лежачи. Дивитися треба у східну частину небосхилу.

Також львів’яни можуть відвідати спеціальні екскурсії. Так, перегляди влаштовують у астрономічній обсерваторії Львівського університету ім. Франка у Брюховичах.

Крім того, за зорепадом можна спостерігати он-лайн. Трансляції влаштовують віртуальні обсерваторії, які розташовуються на орбіті Землі. Зокрема, можна подивитися трансляцію NASA.

Підготувала Ганна Беловольченко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!