Новим спікером Верховної Ради обрали львів'янина

2411 0
Сьогодні, 14 квітня, у Верховній Раді обрали нового спікера. На цій посаді Володимира Гройсмана змінив львів’янин Андрій Парубій.
фото: ipress.ua

фото: ipress.ua

Як інформує Українська правда, «за» рішення про обрання Андрія Парубія спікером Верховної Ради проголосували 284 депутати.

Виступаючи із трибуни Верховної Ради, Парубій пообіцяв бути спікером «усіх народних депутатів» і закликав нардепів ставити «вище політичних амбіцій інтереси держави, яка бореться з окупантом».

Довідка за інформацією liga.net.

Місце народження, освіта. Народився у Червонограді Львівської області. У 1994 році закінчив Львівський державний університет імені Івана Франка. Пізніше – аспірантуру на кафедрі політології та соціології Національного університету Львівська політехніка.

Кар'єра. У 1988-му очолив націоналістичну молодіжну організацію – товариство Спадщина. Брав участь у національно-визвольному русі, організовував перші в Україні пікети. У 1989 році був заарештований за організацію несанкціонованого мітингу.

Із 1990-го року – депутат Львівської обласної ради, секретар постійної депутатської комісії з питань молоді та спорту.

У 1991 році поряд з Олегом Тягнибоком був одним із засновників Соціал-національної партії України (СНПУ), перейменованої в 2004-му у Всеукраїнське об'єднання Свобода.

1994-1998 рр. – Депутат Львівської міськради, голова депутатської групи.

Із 1996-го – керівник «Товариства сприяння Збройним Силам України та Військово-Морського флоту «Патріот України».

Із 1999 року – редактор науково-політичного журналу «Орієнтири».

2002-й – депутат, заступник голови Львівської облради.

Із 2005-го – голова партії Народний союз Українців, реорганізованої в громадянське об'єднання Український дім.

2006 рік – депутат Львівської облради від блоку Наша Україна.

2007-2012 рр. – Народний депутат України VI скликання від блоку Наша Україна – Народна самооборона. Глава підкомітету з питань контролю за здійсненням зовнішніх зносин комітету Верховної Ради у закордонних справах. Член депутатської групи В'ячеслава Кириленка «За Україну».

Із грудня 2012 року – народний депутат України VII скликання від партії Батьківщини (№21 в списку). Глава підкомітету з питань законодавчого забезпечення інтеграції України в міжнародне наукове та освітній простір комітету ВР з питань науки і освіти. Безпартійний.

27 лютого 2014 р указом в.о. президента України Олександра Турчинова призначений секретарем Ради національної безпеки і оборони України. До нього цю посаду обіймав Андрій Клюєв, який перейшов на роботу в Адміністрацію президента.

7 серпня 2014 р указом №639 / 2014 президента України Петра Порошенка звільнений з посади секретаря РНБО.

4 грудня 2014 року Верховна Рада схвалила призначення Парубія на пост першого віце-спікера парламенту.

Погляди. Активний учасник помаранчевої революції. Під час подій листопада-грудня 2004 року був комендантом Українського дому в Києві. Нагороджений пам'ятним знаком «Видатному учаснику помаранчевої революції».

Із листопада 2013 року по лютий 2014 року – комендант Євромайдану, керівник самооборони Майдану.

Регалії і нагороди. Нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня та почесною грамотою президента України.

Сімейний стан. Одружений. Виховує доньку Ярину.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!