Львів'янин викупив і передав у музей унікальну сокиру часів України-Русі

2473 0
Сьогодні, 21 серпня, з нагоди 30-річчя відновлення Незалежності України, Тарас Хмеловський передасть артефакт Національному музею історії України.
фото: "Радіо Свобода"

фото: "Радіо Свобода"

Львівський науковець передасть Національному музею історії України унікальну сокиру з тризубом. Її датують Х-ХІІІ ст., він викупив її у «чорних» археологів за 10 тис. доларів США. Про це пише «Радіо Свобода»

Два роки тому керівник Комітету підприємців Львівщини Тарас Хмеловський побачив в інтернеті оголошення про продаж інкрустованої сріблом сокири з зображенням тризуба. Він за освітою археолог,  тому ця зброя скандинавського типу привернула його увагу.

Науковці підтвердили, що сокира оригінальна, що це артефакт, припустивши, що вона з періоду України-Русі, приблизно з Х–ХІІІ століть.

«Розумів, що це цінний предмет і можемо його втратити. Технологія виготовлення сокири полягає в тому, що вона була відлита, у ній майстер робив канавки і в певній почерговості заклепував дріт, потім полірував. Унікальності сокирі додає зображення тризуба, яке повністю інтегроване зі скандинавським стилем. Цією зброєю, вочевидь, користувався знатний воїн. Можливо, він її отримав як винагороду від князя», – каже Тарас Хмеловський.

По боках нанесений скандинавський взір, вгорі намальований тризуб, а позаду зображено тотемну тварину – вовка, а це поширений тотем (предмет, істота), зокрема на Чернігівщині. Саме у цьому регіоні і виявили знахідку.

Тарас Хмеловський придбав сокиру через спеціальний сайт за близько 10 тисяч доларів. Продав цю зброю «чорний копач», який знайшов артефакт. Сокира добре збереглась.

Сьогодні,  21 серпня, з нагоди 30-річчя відновлення Незалежності України, Тарас Хмеловський передасть артефакт Національному музею історії України. Науковці зможуть детальніше його дослідити.

Фото "Радіо Свобода"



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!