Львів’янин в оригінальний спосіб промує Україну на голландських вокзалах. Фото

2448 0
Львів'янин Маркіян Мацех, айтішник у міжнародній компанії, 24 роки. Два роки тому фотографія із піаніно перед спецназом на Майдані облетіла весь світ. У ці дні він прилетів до Нідерландів, аби зіграти десяток концертів на залізничних станціях по всій країні.
фото: facebook.com/Bogdan Logvynenko

фото: facebook.com/Bogdan Logvynenko

Про це на своїй сторінці у facebook написав Богдан Логвиненко

- На Майдані був поштовх зробити культурну акцію. Піаніно коштувало 500 гривень. Я, насправді, не граю професійно, це моє хобі.

Не зважаючи на це - він не соромиться грати і простою грою привертати увагу до України. Два роки тому Маркіян грав Беркуту Шопена. Тепер він знову за власні кошти прилетів до Нідерландів і грає голландцям різні відомі світові твори. Але найважливіша не сама гра, а контекст. 

Ідея поїздити по вокзалах з'явилась у однієї з місцевих громадських організацій "Stam voor", що підтримує Україну на референдумі. Вони видали йому квиток на залізницю, таким чином на акціях йому вдалось зекономити. Піаніно купувати теж не довелося - вони просто стоять на усіх залізничних станціях по країні і сісти пограти за них може хто-завгодно. Але Маркіян робить це зі смислом. Позаду нього стоїть відомий знімок його зі спини, а на піаніно розкладені прапори - український і ЄС, найбільш популярні прапори і під час Майдану. На кожну із його акцій приходять регіональні голландські медіа, беруть у Маркіяна інтерв'ю про Майдан, Україну та Асоціацію.

- Я відчуваю, що я зробив те, що міг і мав зробити. - Каже він. - Принаймні кількох людей вдалося переконати особисто. Безліч голландців не визначились, в них надто мало інформації. Я приїхав до Нідерландів на три тижні, летів Райнейром з Польщі. Зупинився у мами в Утрехті. Одна з моїх мрій - це Райнейр вдома, у Львові, щоб мати змогу літати по всій Європі. 

Після концерту на вокзалі і спілкування з пресою і місцевими, Маркіян іде і сідає в кафе з ноутбуком - працювати. Він встиг побувати у 32 країнах, має змогу легко переїхати і жити закордоном, продовжуючи працювати. Але чомусь не їде. Він приїхав на цілих три тижні до Нідерландів, щоб поговорити із тими, хто нічого не знає про Україну і боїться її мешканців. Приїхав, аби власним прикладом показати, що українці - звичайні люди, не надто відмінні від інших громадян Європи.

Слід зазначити, що 6 квітня у Нідерландах відбудеться референдум, де місцеве населення вирішуватиме чи підтримувати Угоду про асоціацію між ЄС та Україною. В зв’язку з цим розпочалися численні акції, де українці звертаються до голландців з проханням підтримати це рішення. Одна з них – Tak is Ja, де свої відеозвернення записують і львів’яни.

Вболівальники футбольних клубів «Динамо» Київ, «Металіст» Харків, «Дніпро» Дніпропетровськ, «Чорноморець» Одеса, «Карпати» Львів та «Шахтар» Донецьк звернулися до прихильників голландських футбольних клубів у межах кампанії #TakIsJa. Ролик-звернення українських вболівальників з’явився у мережі.

У Нідерландах стартувала кампанія, за участі українських дітей, на підтримку України. Як зазначається на сайті проекту, в його рамках опубліковано 10 відеороликів, на яких талановиті українські діти виконують знамениту пісню «Вона вірить в мене» («Zij gelooft in mij») видатного нідерландського шансоньє Андре Хазеса (Andre Hazes). 

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!