Лікарі розповіли про стан львів’янина, якого госпіталізували з ознаками ботулізму

2976 0
Лабораторно паличку ботулізму не підтвердили у жодному з продуктів, які споживав чоловік.
www.absoluteworld.com

www.absoluteworld.com

27-річний львів'янин, який на початку січня звернувся до медиків з ознаками ботулізму, почувається набагато краще, хоча досі перебуває у Мостиській районній лікарні. Про це Тvoemisto.tv розповіла головна епідеміологиня Львівської області, директорка Львівського обласного лабораторного центру Наталія Іванченко-Тімко.

Читайте також: 27-річого львів'янина госпіталізували із підозрою на ботулізм. Ймовірно, через консерви із супермаркету

За її словами, відразу на другий день госпіталізації чоловіку ввели сироватку від ботулізму. Проте, взяті на дослідження матеріали, зокрема промивні води зі шлунку, збудника ботулізму не виявили.

«Хоча при лабораторному дослідженні відібрані матеріали показали, що ботулізму не виявили, та в пацієнта були яскраві клінічні ознаки, які вказували саме на цю хворобу. Також позитивний ефект дала сироватку, яку ввели. Тому, наразі діагноз встановили клінічно», – каже Наталія Іванченко-Тімко.

Епідеміологиня додає, що зараз чоловік почувається набагато краще – перестало двоїтися в очах, припинилася сухість в роті, хоча він ще перебуває у Мостиській районній лікарні.

«Раніше на Львівщині всі випадки ботулізму лікували в обласній інфекційній лікарні. Та оскільки з 15 березня там почали приймати хворих на Covid-19, відповідно до наказу Департаменту охорони здоров’я ЛОДА, по області визначили заклади, які приймають пацієнтів з іншими нозологіями. У даному випадку львів’янина з підозрою на ботулізм прийняли саме в Мостиській районній лікарні», – каже епідеміологиня.

Читайте також: У Львові померла 19-річна дівчина, яка раніше захворіла на ботулізм

Наталія Іванченко-Тімко зазначила, що досі достеменно не відомо, що стало причиною отруєння. За її словами, відомо, що це були і продукти зі супермаркету, і риба власного копчення. Лабораторно паличку ботулізму не виявили у жодному з продуктів.

Загалом у Львівській інфекційній лікарні на залишку є 4 флакони антитоксину протиботулінічного.

«Сироватку ми отримали в якості розподілу МОЗ. Це канадська полівалентна сироватка – Антитоксин протиботулінічний. На залишку на сьогодні в інфекційній лікарні є 4 флакони сироватки. Якщо б навіть десь на Львівщині трапився прикрий випадок, ми туди передамо», – додала Наталія Іванченко-Тімко.

Нагадаємо, 4 січня мешканець Львова, 1993 року народження звернувся в інфекційне відділення Мостиської лікарні, його госпіталізували із підозрою на ботулізм.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!