Литва першою з країн ЄС відмовилася від російського газу

1063 0
Країна припинила імпорт газу з росії з початку квітня.
Фото: EPA

Фото: EPA

Литва стала першою країною Євросоюзу, яка повністю відмовилася від російського газу. Його імпорт балтійська держава припинила з початку квітня. Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Міністерство енергетики Литви.

Читайте також: Санкції в поміч або Чому бойкоти компаній в Україні, які не виходяь з росії не є дієвими 

Зазначається, що вже з початку квітня литовська газотранспортна система не імпортувала газу з рф. Також це підтверджують дані оператора Amber Grid: станом на 2 квітня імпорт російського газу до Литви через інтерконектор з Білоруссю був нульовим.

Відтепер Литва імпортуватиме газ лише через СПГ-термінал у Клайпеді. За розрахунками, цього має бути достатньо. Крім того, за потреби блакитне паливо можуть перекачувати також з Латвії, а з 1 травня - через інтерконектор з Польщею.  

Зі слів міністра енергетики Дайніуса Крейвиса, відмова від поставок російського «Газпрому» стала поворотною точкою в енергонезалежності Литви.

Читайте також: Євросоюз затвердив четвертий пакет санкцій проти росії

Про те, що тепер у Литві не буде газу з рф. Повідомив також литовський президент Гітанас Науседа.

«Починаючи з цього місяця у Литві більше не буде російського газу. Багато років тому моя країна прийняла рішення, які нині дозволяють нам без "болю" розірвати енергетичні зв’язки з агресором. Якщо ми змогли - решта Європи також зможе», – написав він у Twitter

Нагадаємо, через повномасштабну війну росії проти України президент Володимир Зеленський закликав лідерів країн ЄС зупинити агресора та відмовитися від російських енергоносіїв, оскільки це буде найважчим ударом для економіки рф. 

Раніше США заборонили імпорт російських нафти та газу з Росії через війну в Україні. 

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький зауважив, що союзники повинні продовжувати вводити «нищівний пакет санкцій». Оскільки росія боїться довгострокових санкцій. Захід виступає за конфіскацію російських активів і працює над якнайшвидшим припиненням купівлі нафти та газу в росії.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!