Любомир став Батьком українського народу. 5 тез проповіді Блаженнішого Святослава

9232 0
Сьогодні у архикатедральному соборі Святого Юра пройшла Архиєрейська заупокійна Літургія за Блаженнішим Любомиром. Очолював службу глава УГКЦ Блаженніший Святослав. Tvoemisto.tv наводить основні тези його промови.
Risu.org.ua

Risu.org.ua

Чотири роки тому у цьому старовинному архикатедральному соборі Cвятого Юра ми всі разом тішилися і дякували Богу за дар життя Блаженнішого Любомира. Cвяткували, як ми тоді жартівливо казали, його перше 80-ліття. Тоді ми вдивлялися в Любомира — Батька українського народу. Ми відчували, як важливо було нам мати його з собою. Тому народові, якого різні окупанти хотіли перетворити на народ безбатченків, який не знає ані своєї історії, ані яких батьків вони є діти. 
 
Наш Батько Блаженніший Любомир пролив світло на нас самих, поміг нам відкрити наше коріння, нашу тотожність, поміг збагнути нашу Гідність. Невдовзі після його уродин Україна встала з колін і вчинила подивугідну на весь світ Революцію Гідності. Між нами ми мали патріарха не за канонами і титулами. Ми мали патріарха за його внутрішнім, найглибшим сенсом і змістом. Ми мали патріарха, ім’я якому Любомир. 
 
 
Любомир назавжди увійде в історію нашої церкви і нашого народу, як той, хто вмів єднати суперечки і погоджувати протилежності, вмів об’єднувати, любити і прощати. Назавжди він увійде в історію як батько, який є джерелом миру. Коли почалася війна, і все наче говорило про цілковиту відсутність, заперечення миру. Блаженніший Любомир нам пояснював, що таке справжній, справедливий мир, як у ньому жити, як його будувати. Він умиротворяв усіх, тому що мир був способом його життя. 
 
 

 
Навіть коли він картав, він любив, бо хотів добро для цієї людини. Любомир полюбив усіх нас, тому ніхто не боявся до нього приходити і відкривати своє серце, бо бачив у його очах люблячого батька. Пригадую, одного разу у нього запиталися, чого би ви побажали українським олігархам. А він сказав: «Я би їм побажав частіше ходити на похорони». 
 
Сьогодні тут, у цьому старовинному соборі, ми Вас проголошуємо всенародним молільником за мир в Україні перед Божим престолом. Молися за мир, за припинення війни в Україні, за мир і злагоду внутрі нашого народу, щоби ніхто ніколи в українському народі через насилля, ненависть і злобу не міг прийти до влади. Навчи нас любити мир. Навчи нас вірити в Бога і людину, як вірив ти. Виблагай нам миру для Твоєї землі. 
 
 
Зоя Красовська

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!