«При ураженні 50% легень можна не мати жодних ознак дихальної недостатності», – лікар про Covid-19

18556 0
Перебіг хвороби залежить від кількості вірусу, що потрапив до організму.
Photo by Il Vagabiondo on Unsplash

Photo by Il Vagabiondo on Unsplash

Найбільше у світі хворих серед тих, кому 25-50 років, хоч їхнє захворювання часто має легкий перебіг, але будь-який стан може призвести до смерті. Про це розповів лікар-педіатр вищої категорії, кандидат медичних наук Андрій Паньков, пише LB.ua.

Читайте також: Коронавірус впливає на серце. Кардіолог розповів про тривожні симптоми

За його словами, перебіг хвороби залежить від вірусного навантаження – кількості вірусу, що потрапив до організму. 

Вірус потрапляє саме у легені, а не затримується у верхніх дихальних шляхах, тож вражає пневмоцити і, що важливіше, імунні клітини й ендотелій (клітини внутрішньої стінки) судин багатьох органів. Це викликає васкуліт (запалення внутрішньої стінки судин) і гіперкоагуляцію (кров швидше і частіше згортається), запускаючи механізми коагуляційного гемостазу, тобто зсідання крові й утворення тромбів, пояснив Андрій Паньков.

Сатурація може падати непомітно, каже лікар, так розвивається «щаслива гіпоксія», коли людина не відчуває брак кисню, а потім їй різко стає погано. При нормі сатурації 94 людина може не відчувати падіння до показника 60. Навіть «легка» форма може закінчитися летально.

Читайте також: Сьогодні я не поцілую тебе на ніч». Репортаж із Covid-відділення

Показником для госпіталізації є саме низька сатурація, а не відсоток змін у легенях.

«Ще навесні було відомо, що навіть при легкому перебігу ковіду є «матове скло» – тромб із клітин крові і білків, що виключає альвеолу з процесу вентиляції і не є ознакою пневмонії, тож антибіотиками такого не лікують», – наголошує лікар.

У 90% випадків у перший тиждень захворювання навіть при температурі 39-40℃ немає ознак бактеріального ураження. Тільки 3,5% пацієнтів мають доведену бактеріальну ко-інфекцію при ковіді: серед госпіталізованих – 10-15%, у реанімації – 30%, у підключених до ШВЛ – 50%. 

Найбільше вірусу відтворюється за день-два до появи симптомів та близько тижня після – і тоді ж людина має найбільше шансів передати його іншим.

«Якби ми мали ефективні антивірусні препарати, їх було б доречно використовувати в цей проміжок часу, але наразі їх немає. Препарати, які використовують в Україні, неефективні і не мають доказової бази», – вважає медик.

Читайте також: Найважче повідомляти про смерть, а кожне одужання – диво. лікар про війну з коронавірусом

За його словами, гіперзапалення починається після першого тижня хвороби – госпіталізація найчастіше необхідна саме в цей час. На 9-10 день з’являється задишка, гострий респіраторний дистрес-синдром, але це не бактеріальні процеси, а гіперреакція імунної системи. 

На другий тиждень хвороби наростають імунологічні зміни, у крові зростають показники всіх реактивних маркерів запалення.

«Це той момент, коли треба використовувати серйозне лікування, але не антибіотиками. Ковід – це гормонозалежне захворювання, за якого може допомогти своєчасне лікування стероїдами», – вважає медик.

Медик каже, що є три основні лінії перебігу ковіду – гіперзапалення (цитокіновий шторм), гіперкоагуляція (мікротромбози в усіх органах – особливо в легенях, але є і в серці, і в нирках), і гіпоксія, яка є одним з потужних руйнівних факторів. Це – причини всіх тяжких проявів і, по суті, смерті. 

«Відсоток ураження легень, який показує КТ, зовсім не відображає реальної картини – людина при ураженні 50% легень може не мати жодних ознак дихальної недостатності, а з ураженими 20% сатурація може впасти до 80. Тож ситуацію треба оцінювати комплексно. Так само не варто всім робити КТ. Її використовували в Китаї для діагностики, адже перші тести були дуже неточними», – вважає медик.

Читайте також: Як Сovid-19 впливає на наші органи і якої шкоди завдає. Дослідження Вloomberg

Нагадаємо, що за свідченнями медиків, зі 100 осіб, які перенесли коронавірусну інфекцію, кожні 5 – 6 мають ускладнення у роботі серцево-судинної систем. У пацієнтів, які одужали, виявляють легеневий фіброз, порушення у роботі серцево-судинної системи, тромбози.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!