«МАГАТЕ має домогтися демілітаризації ЗАЕС», – Зеленський

934 0
«Є ситуації, коли від дотримання слова залежить доля всіх на континенті. Зараз саме така ситуація».
Президент України Володимир Зеленський

Президент України Володимир Зеленський

Президент України Володимир Зеленський очікує, що МАГАТЕ допоможе у вирішенні головного питання безпеки Запорізької АЕС – демілітаризації. Про це він заявив під час виступу на міжнародному економічному форумі «Амброзетті», передає Укрінформ. 

«З допомогою партнерів ми забезпечили направлення місії МАГАТЕ на станцію – якраз учора місія побувала там. Ми домовилися з головою МАГАТЕ паном Гроссі, членами місії, коли я зустрівся з ними, що вони допоможуть з головним – питанням безпеки АЕС. Головне питання – демілітаризація станції. Бо це ключове для захисту всіх нас, усіх європейців від радіаційної катастрофи», – сказав він.

За словами Зеленського, також була домовленість про прибуття на ЗАЕС незалежних журналістів із українських та міжнародних ЗМІ. Але їх не пропустили російські військові.

«Очевидно, окупанти відчули, що в присутності вільних медіа буде неможливо брехати МАГАТЕ й усьому світу. Вільні ЗМІ лякають росію. І це говорить одразу про все. Якщо не допускаєш незалежних журналістів на станцію, значить, точно усвідомлюєш свою відповідальність за катастрофу, на межі якої станція опинилась, і боїшся, що світ зробить висновки про твою відповідальність», – констатував глава держави.

За його словами, на жаль, місія не «дотиснула» росіян, щоб незалежні медіа потрапили на станцію.

Читайте також: Україна повернула з полону ще 14 військових, серед яких – офіцер і військовий медик 

Крім того, зауважив Зеленський, поки що не пролунало від МАГАТЕ головного – заклику до росії щодо демілітаризації станції.

«Я дуже сподіваюся, що місія дотримає того, про що сторони домовилися і що відповідає інтересам усієї міжнародної спільноти. Не можна залишати найбільший за 40 років ризик радіаційної катастрофи. Не можна залишати військових держави-терориста на атомній станції. Є ситуації, коли від дотримання слова залежить доля всіх на континенті. Зараз саме така ситуація», – заявив президент.

Він нагадав, що від березня, коли російська армія зайшла на станцію, не припиняються обстріли її будівель і території, і цьому є відеопідтвердження. Обстріли й провокації відбуваються постійно.

«Під прикриттям атомної станції російська армія обстрілює сусідні міста й райони – у цьому була стратегія. Окупанти обстрілюють і саму станцію, щоб тиснути на Україну й на всіх вас у Європі, на весь світ. Вони хочуть, щоб ви проявили слабкість, щоб ви здалися й перестали підтримувати Україну. Ось для чого росія здійснює цей радіаційний шантаж», – наголосив Зеленський.

Нагадаємо, 1 вересня місія МАГАТЕ прибула до Запорізької атомної електростанції в тимчасово окупованому росією Енергодарі. Делегація прибула в Енергодар, попри ранковий інтенсивний обстріл у місті. Глава агентства Рафаель Гроссі зазначав, що місія знала про «збільшення військової активності в цьому районі», але не відмовилася від плану відвідати об'єкт і зустрітися з його персоналом.

Також додамо, що президент України Володимир Зеленський під час зустрічі генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем серед іншого обговорили ядерний шантаж росії на Запорізькій АЕС. Наслідки аварії на Запорізькій АЕС можуть бути вдесятеро потужніші, ніж на Чорнобильській атомній електростанції. Фахівці зробили такий висновок, відштовхуючись від наслідків аварії 1986 року на ЧАЕС. Це пов’язано з тим, що кількість ядерного палива на Запорізькій атомній електростанції в 9-10 разів більше, ніж було на Чорнобильській.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!