Супермаркети Львова на один день частково відмовляться від поліетиленових пакетів

6379 0
Із цього у Львові розпочнеться просвітницька кампанія «Без поліетилену».
ілюстративне фото: lviv1256.com

ілюстративне фото: lviv1256.com

9 квітня у Львові розпочнеться тримісячна просвітницька кампанія «Без поліетилену». Цього дня у всіх торговельних мережах міста відмовляться від поліетиленових пакетів – і на касах, і в усіх відділах. Натомість мешканцям пропонуватимуть альтернативне пакування. Про це сьогодні, 28 березня, під час прес-конференції розповів заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко, передає кореспондент Tvoemisto.tv.

«Час активного використання поліетиленового пакету – 20-30 хвилин, а шкоду довкіллю він завдає впродовж сотень років. Тому ми починаємо велику просвітницьку кампанію, щоб до кінця року плавно відмовитись від поліетилену», – каже Андрій Москаленко.

Читайте також: Чим замінюють поліетиленові пакети львівські супермаркети. Фото

За його словами, 9 квітня поліетиленових пакетів не буде в жодному супермаркеті Львова. До акції долучаються як великі, так і менші мережі. Також планується навчання для касирів та тих працівників, які задіяні у постачанні, аби вони усвідомлювали шкоду від поліетилену довкіллю.

Андрій Москаленко додав, що окрім поступового переходу на альтернативне пакування у магазинах, протягом кампанії будуть поширюватись просвітницькі відео- та аудіоролики, зокрема – у соцмережах. Також відбуватимуться великі тематичні заходи – фестивалі та ярмарки.

Директорка департаменту економічного розвитку ЛМР Ірина Кулинич зазначила, що міська рада усвідомлює, що бізнес працює заради прибутку, а альтернатива поліетиленовим пакетам коштує трохи дорожче.

«Тому ми можемо подумати про те, як скооперуватись з нашою легкою промисловістю. Можливо, вони би шили багаторазові торбинки з відходів тканин, що було б дешевше. Також ми просимо торгівельні мережі, щоб вони заохочували клієнтів до використання альтернативи. Наприклад, маленькою додатковою знижкою або якоюсь дрібничкою», – каже Ірина Кулинич.

Присутні на прес-конференції представники торгівельних мереж розповіли, як вони готуються до 9 квітня. Перш за все, усі мережі вже зараз, за їхніми словами, пропонують паперові пакети – деякі в усіх відділах, деякі – в окремих. Також паперові пакети можна придбати на касі, у деяких мережах вже є біопакети та багаторазові торбинки. Окремі мережі вже замовили багаторазові торбинки, щоб їх пошили до початку акції.

Читайте також: 75 копійок замість 50. Як бізнес Львова зреагував на обмеження використання поліетилену

Представниця мережі «Ашан» зазначила, що в їхніх супермаркетах відмовляться не лише від поліетиленових пакетів на касі та в усіх відділах, включно з випічкою та товарами на вагу, але й не будуть використовувати пластиковий одноразовий посуд у кафе та у відділі кулінарії – його замінять на дерев’яний або паперовий. Також на вході у магазини відбуватиметься промо-акція – клієнтам запропонують придбати багаторазові торбинки, контейнери тощо, що можна буде використати і згодом.

У мережі !Fest кажуть, що вже використовують еко-пластик, а також переходять на паперове пакування. Окрім того, наголошують представники мережі, планують кілька просвітницьких акцій, адже не всі клієнти сприймають нововведення однозначно позитивно.

Також до акції долучаються мережі супермаркетів «АТБ», «Близенько», «Арсен». Просвітницька кампанія триватиме з 9 квітня до 3 липня. Саме 3-го липня відзначається Всесвітній день відмови від поліетилену, зазначає активістка ініціативи Zero Waste Lviv Валерія Кіт.

Читайте також: У Євросоюзі перестануть продавати пластиковий посуд та інші пластикові дрібнички

У свою чергу депутатка ЛМР Ірина Оршак розповіла, що ще торік вона звернулась до колег з Верховної Ради з пропозицією ініціатив, що здорожчують поліетиленові пакети, аби стимулювати суспільство відмовлятись від них.

Нагадаємо, торік у листопаді виконком ЛМР ухвалив рішення про обмеження використання поліетиленового пакування. У рішенні рекомендується торгівельним мережам пропонувати альтернативу своїм клієнтам.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!