«Маємо саботаж із впровадження е-квитка». У Львові шукають винних у зриві запровадження системи

5719 0
Чиновники і депутати сваряться через кошти на впровадження електронного квитка. Процес запуску е-квитка може затриматися ще на кілька місяців.
Фото: Анна Чистякова

Фото: Анна Чистякова

На запуск електронного квитка потрібно 400 мільйонів гривень та ще понад 300 мільйонів треба закласти на компенсацію перевізникам пільгових перевезень. Сьогодні, 17 грудня, під час засідання виконавчого комітету виникла суперечка через ці кошти. Заступниця міського голови з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк поскаржилась, що гроші депутати не заклали. Тим часом е-квиток мав би запрацювати у Львові уже за місяць – 13 січня, та вочевидь запуск знову затримається.

Читайте також: Стало відомо, скільки у Львові може коштувати електронний квиток

«Ми просили, щоби виділили 400 мільйонів гривень на впровадження е-квитка – це оплата за кілометраж. Виділили 1 мільйон гривень. Якщо ми говоримо про пільгові перевезення, то ми просили, щоби виділили 315 мільйонів гривень, а виділені кошти лише на один місяць – 26 мільйонів гривень. Уже встановили валідатори на 760 одиниць транспорту. Також є програмне забезпечення. Ми повинні його впроваджувати, ми готові до цього, але нам потрібно, щоби кошти для цього були закладені у повній мірі, щоби щоразу не ходити на бюджетну комісію», – зазначила Ірина Маруняк.

Кошти не заклали через те, що були зауваження у комісії фінансів і планування бюджету і у транспортної комісії. Депутати запевняють, що немає програм, за якими мали б профінансувати ці кошти.  

Ірина Маруняк, запевнила, що програми вже є: «Ми готові піти на комісію транспорту і доповісти, щоби на 23 грудня піти на сесію з цим».

Натомість міський голова Львова Андрій Садовий зазначив, що депутати саботують впровадження е-квитка.

«То ми сьогодні маємо саботаж із впровадження електронного квитка через нерозуміння частини депутатів», – каже він.

На це відповіла депутатка від «Варти», голова бюджетної комісії Львівської міської ради Наталія Шелестак. Вона каже, що подивована поведінкою чиновників, і що гроші забронювали за відповідним департаментом, і передбачать, як тільки буде відповідна програма.

«Запитайте своїх працівників, чому стільки років впроваджується електронний квиток, а програма, за якою буде здійснюватися фінансування, тільки напрацьовується. Ніхто 400 мільйонів гривень нікуди не дівав, 1 мільйон залишений в стрічці. Інше є в тій самій програмі, новій, можливій, яку нам хтось потім розкаже. Фінанси – то важливі речі, має бути прогнозування. Електронний квиток впроваджується 13 січня. Ви пишете суму на рік, це нормально?», – заявила депутатка.

Понад 300 мільйонів компенсації, які просить місто, розрахували за старим коефіцієнтом, за яким робили розрахунки ще до впровадження е-квитка. Тому Ігор Зінкевич, голова транспортної комісії, пропонує по-іншому розрахувати гроші на компенсацію.

«Суму у понад 300 мільйонів на пільгові перевезення вирахували за кількістю пасажирів. Гроші на компенсації за старим принципом потрібно рівно на 13 днів січня. Хіба знаєте нову дату запровадження е-квитка. Після впровадження е-китка компенсації перевізникам будуть нараховувати за кілометр роботи. Я пропоную зарезервувати кошти. Вважаю, що програму потрібно розділити на дві частини», – каже Ігор Зінкевич.

У коментарі Тvoemisto.tv Ігор Зінкевич заявляв, що впровадження електронного квитка у Львові може затриматись щонайменше на два місяці. Утім у міськраді поки що відмовляються це коментувати.

Читайте також: Стало відомо, скільки коштуватиме транспортна картка «ЛеоКарт»

Додамо, що після введення е-квитка зміниться підхід до фінансування усього громадського транспорту. Дотації для комунальних «Львівелектротрансу» і АТП-1 розраховували за показниками, які надавали ці підприємства. Після запровадження е-квитка суму компенсації розраховуватимуть у залежності від вартості кілометра роботи автобуса (велика місткість – 48 грн/км; середня місткість – 29 грн/км), трамвая (82 грн/км) і тролейбуса (72 грн/км). Тож оплата буде не за кількість пасажирів, а за кілометр роботи.

Детальніше про те, що зміниться для львів'ян із впровадженням електронного квитка, читайте у матеріалі.

Вікторія Савіцька



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!