Макрон і Шольц знову говорили з путіним. Вимагали звільнення захисників «Азовсталі»

3023 0
Також лідери обговорили продовольчу кризу та переконували путіна припинити блокаду порту Одеси.
Фото: gettyimages

Фото: gettyimages

Президент Франції Еммануель Макрон та канцлер Німеччини Олаф Шольц провели телефонну розмову з президентом рф владіміром путіним. Про це пише Європейська правда.

Читайте також: «Україна знову має годувати світ». Що може змінитися для нашої держави у червні

Спершу про розмову повідомила російська сторона, яка зазначила, що путін переконував співрозмовників, ніби російська армія не порушує законів ведення війни, та розповідав про «налагодження життя у звільненому Маріуполі» та інших окупованих містах.

Крім того, путін зпевняв, що росія готова відновити перемовини про припинення війни з Україною, які заморожені лише через позицію Києва. Російський президент погрожував «дестабілізацією ситуації і загостренням гуманітарної кризи», якщо Захід продовжить надавати Україні зброю.

Також зазначається, що путін заявив Макрону і Шольцу, що загроза світової продовольчої кризи нібито стала наслідком санкцій проти рф «хибної економічної і фінансової політики західних країн» та запевнив, що росія «готова сприяти віднайденню варіантів для безперешкодного експорту зернових, включно з вивозом українського зерна з чорноморських портів». Він закликав зняти санкції, щоб «наростити поставки російських добрив і агропродукції».  

У Єлисейському палаці повідомили, що розмова відбулася з ініціативи Макрона і Шольца. Європейські лідери наполягали на необхідності обговорювати з Україною шляхи для припинення війни, з повагою до суверенітету і територіальної цілісності України. 

«Лідери повторили вимогу припинити вогонь та закликали його (Путіна) якнайшвидше погодитися на прямий контакт з президентом України Володимиром Зеленським. Президент Республіки і канцлер Німеччини вимагали звільнення близько 2500 захисників "Азовсталі", які стали військовополоненими», – зазначають у комюніке французької сторони. 

Читайте також: «Мамо, хто, як не я?». Історія азовця «Калини» з Львівщини

Також Макрон і Шольц переконували путіна припинити блокаду порту Одеси і таким чином уможливити експорт українського зерна і запобігти глобальним продовольчим проблемам.

«Лідери взяли до уваги обіцянку російського президента надати кораблям доступ до порту для експорту зерна так, щоб Росія не скористалася цим у військових цілях, якщо шлях буде розміновано. У цьому контексті вони закликали до продовження роботи, яка вже почалася в ООН», – додали у Єлисейському палаці.

Зазначається, що Еммануель Макрон і Олаф Шольц продовжать тримати контакт щодо цього питання.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!